Notícia

Escòcia: via lliure cap a la independència

Tot sembla estar de cara per als partidaris de la separació: una majoria absoluta parlamentària, un continu augment d'independentistes a les enquestes, una oposició sense líders ni propostes clares, i fins i tot una donació multimilionària per part d'un dels grans poetes escocesos.

El vent bufa a favor dels independentistes escocesos, capitanejats d'una manera més decidida que mai pel primer ministre i líder de l'Scottish National Party (SNP), Alex Salmond, un home que recull una llista d'èxits polítics en progressió exponencial -primera victòria independentista a Holyrood, el 2007, primera majoria absoluta independentista a Holyrood, el 2011- però que es troba ara en el moment més dolç dels seus gairebé 40 anys de trajectòria política.

L'SNP ha presentat, arran del congrés del partit a Inverness la setmana passada, una proposta que traça el camí cap al referèndum d'independència a finals d'aquesta legislatura, l'any 2014. Una tasca que, no cal dir-ho, el partit encara amb una relativa tranquil·litat gràcies a la majoria parlamentària de la qual disposa. Tanmateix, fins fa ben poc el relat oficial d'analistes i partits d'oposició era que, si bé l'SNP gaudeix del suport de la majoria de població, no passa el mateix amb la seva proposta estrella, de manera que el resultat d'un potencial referèndum seria, amb tota probabilitat, la victòria del 'no' a la separació.

Ara, però, també això pot haver canviat. Una enquesta recent feta per al diari anglès The Independent mostra com la població escocesa aprova la independència en un 49%, mentre que el 37% hi votaria en contra. I, el que encara resulta més sorprenent és que fins i tot el conjunt de la població del Regne Unit està, segons aquesta enquesta, a favor de la separació, encara que sigui només per un punt percentual.

Rumb a la independència

Molts factors fan que aquest sembli un moment realment favorable per als vents independentistes a la nació cèltica. L'executiu liderat per Salmond s'ha guanyat una fama de bon equip gestor, sense populismes i sobretot esgrimint arguments econòmics per la independència, emmirallant-se en els països petits que tenen petroli -com Noruega- i els que estan a l'avantguarda de les energies netes -Dinamarca-.

Mentrestant al camp contrari, el dels partits unionistes, el desgavell és considerable. Ni Laboristes, ni Conservadors ni Liberaldemòcrates semblen tenir una alternativa que pugui contrarrestar el discurs d'un SNP cada vegada més segur de sí mateix, més contundent en les seves propostes i més bel·ligerant davant de Londres. Aquests tres partits han hagut de canviar de líder arran dels mals resultats electorals del maig passat, i fins i tot un antic dirigent laborista, Henry McLeish, ha alertat del perill de la “piconadora” de l'SNP, partit que, segons el seu parer, “té el control d'una carretera constitucional que té un sol sentit”.

Altres analistes aventuren que les claus de l'èxit de Salmond es troben en la seva audàcia -arrogància, fins i tot-, combinada amb un ús intel·ligent de les eines de comunicació, amb una maquinària de campanya que, segons Allegra Stratton de The Guardian, “faria plorar el Partit Demòcrata dels EUA”.

Per si tot això no fos suficient per fer somriure els independentistes, aquesta setmana l'SNP ha anunciat que ha rebut una generosa donació -gairebé un milió de lliures esterlines- del difunt poeta Edwin Morgan, la qual destinarà “íntegrament” a la promoció de la independència nacional d'aquí al final de la legislatura.

Més informació: