Notícia

Assassinen tres indígenes guaranís al Brasil durant una ocupació de terres

Un dels líders espirituals de la comunitat fou assassinat per pistolers en l'acampament per reclamar unes terres d'on van ser expulsats pels terratinents · El govern brasiler reconeix que els episodis de repressió s'estan tornant sistemàtics a l'estat de Mato Grosso · L'aposta de l'executiu pels biocombustibles fa que molts indígenes siguin expulsats de les seves terres

Almenys tres guaranís, entre ells el líder comunitari Nisio Gomes, van ser assassinats el 18 de novembre a l'estat brasiler de Mato Grosso do Sul, per un grup de pistolers que van entrar en un campament que reclamava el retorn de les seves terres ancestrals, d'on van ser expulsats fa uns mesos per terratinents de la ramaderia. Unes 70 persones havien muntat el campament al començament de novembre i des de feia uns dies estaven sent vigilats per grups de pistolers, fins que uns 40 pistolers encaputxats van entrar al campament i van començar a disparar contra els indígenes. Segons el relat dels testimonis, van rodejar el líder espiritual de la comunitat, i li van disparar. Després van amagar el cos per tal que no el poguessin recuperar.

Mesos de repressió

Els assassinats han provocat una forta onada de reaccions, començant per la secretaria de Drets Humans del govern brasiler, que va "repudiar els assassinats" i va considerar que no poden quedar impunes, a més d'assegurar que no són fets aïllats sinó que s'estan tornant sistemàtics.  En els darrers mesos, els atacs contra els guaranís s'han tornat habituals, com l'atac que va succeir el 13 de setembre contra comunitats indígenes al sud de l'Amazones brasiler. Això ha passat des que els guaranís s'han començat a organitzar i a lluitar per la recuperació de les seves terres ancestrals i on xoquen frontalment amb els terratinents de la zona.

La repressió contra els guaranís que lluiten també s'ha vist en forma governamental, ja que un portaveu indígena de l'Amazones ha denunciat que el van destituir del seu càrrec a la Fundació Nacional de l'Indi (Fundação Nacional do Índio, FUNAI) per la seva forta oposició a la presa de Belo Monte, que s'està construint al seu territori.

La soja i l'etanol, principals problemes

Actualment els guaranís constitueixen el poble indígena més gran del Brasil, amb una població d'unes 45.000 persones, però també hi ha població al Paraguai, a l'Argentina i a Bolívia. Diversos informes assenyalen que el principal problema que viu aquest poble originari és el conflicte territorial, ja que moltes de les seves comunitats han estat reclutades il·legalment en petites reserves o en campaments al costat de les carreteres, per donar pas a les explotacions agroforestals, de biocombustibles o petrolieres.

Mentre al Paraguai la principal batalla es dur a terme contra les grans plantacions de soja transgènica que destrossen les seves terres fèrtils, al Brasil, els guaranís estan en peu de guerra contra la indústria de l'etanol i dels biocombustibles, una aposta fèrria del govern brasiler per encarar el seu creixement econòmic.