Notícia

Un nou atac de les empreses de la fusta a l'Amazones brasilera deixa el poble awá en situació de greu perill

Troben les restes carbonitzades d'una nena en un poblat que va ser incendiat, presumptament per sicaris de la fusta. La ramaderia, els colons i el negoci fuster, principals amenaces d'un dels darrers pobles nòmades del Brasil. Un 31% de la terra ancestral dels awá, ha estat talada il.legalment.

La comunitat indígena del poble Guajajara, a la regió amazònica del Maranhâo (al nord-oest del Brasil) ha denunciat l'assassinat d'una nena del poble indígena Awá, el cos de la qual van trobar carbonitzat el passat mes d'octubre. Es sospita que durant els mesos de setembre-octubre va haver-hi un atac en un dels campaments d'aquest poble aïllat, ja que un dels líders Guajajares va trobar el campament totalment calcinat i amb les restes mortals de la infant. A més no s'ha tornat a veure cap membre de la comunitat awá que hi habitava i es dóna la circumstància que durant aquest període, la zona estava ple d'empreses fusteres que han deixat el territori totalment desforestat. Sembla ser que tot i que al començament la Fundació Nacional de l'Indi (FUNAI) del Brasil va fer cas omís a les denúncies, finalment ha obert una investigació sobre els fets, tot i que han declarat a Survival International que la mort de la nena no ha estat confirmada.

 

Ramaders, colons i fusta

Els awá són un dels darrers pobles indígenes que viuen aïllats i els quals segueixen la seva tradició de ser nòmades caçadors-recol.lectors. Es calcula que actualment existeixen unes 350 persones d'aquest poble, la majoria viuen en quatre campaments (un d'ells el que va ser cremat l'octubre passat) i es calcula que un centenar més són indígenes que encara no han tingut cap contacte amb la societat occidental, endinsats al mig de la selva amazònica. En aquest mini-reportatge de la BBC ensenyen com les principals problemàtiques dels awá són els grans terratinents ramaders, els colons pobres que venen de la industrialitzada ciutat en busca d'un lloc on sobreviure i les empreses de la fusta que desforesten i amenacen el seu hàbitat. Els indígenes reclamen que es delimitin els seus territoris per tal de poder viure amb tranquil·litat i amb la seva idiosincràsia, ja que d'altra manera no només estan en perill els awás no contactats sinó també els que viuen en poblats delimitats. A més, les empreses de la fusta que principalment són xineses, estan actuant de manera molt violenta, com el cas d'un indígena que va denunciar que va ser brutalment torturat per voler endinsar-se a la selva d'on són originaris i on les empreses fusteres estan desforestant per aconseguir la matèria primera. 

 

Un 31% de la terra ha estat desforestada

Segons un informe de la FUNAI al qual va tenir accés Survival International, el 31% de la terra ancestral dels Awá a la selva amazònica, ha estat desforestada il.legalment sent aquesta part la més desforestada de l'any 2009 (el darrer any del qual es tenen dades). Segons l'informe, la zona en qüestió és un lloc on des de mitjans dels anys 70 s'han vingut desenvolupant grans projectes com l'obertura d'una mina, construcció de carreteres i línies de tren o finalment el projecte de la tala d'arbres per les empreses fusteres. A més, també cal tenir en compte les malalties derivades del contacte amb els colons i les constants agressions que aquest poble està rebent.