Notícia

Enfrontaments violents al nord de Mali entre l'exèrcit i un grup de rebels tuaregs

Una nova organització armada reivindica “l'autodeterminació del poble de l'Azawad” i “la fi de l'ocupació” maliana · La represa de la revolta tuareg coincideix amb l'arribada de combatents provinents de Líbia, un cop caigut el règim de Gaddafi · L'Azawad ocupa la meitat septentrional del territori de Mali, i està poblat majoritàriament per grups tuaregs

Dos dies d'enfrontaments armats entre un nou grup rebel i l'exèrcit de Mali evidencien que es podria estar covant una nova revolta tuareg, alimentada per armes i combatents arribats des de Líbia i per la percepció de marginalització de les terres desèrtiques del nord. Els rebels, agrupats al Moviment d'Alliberament Nacional de l'Azawad (MANA, resultat de la fusió d'uns altres dos grups armats anteriors) reclama el "dret a l'autodeterminació del poble de l'Azawad" i la "fi de l'ocupació il·legal" maliana.

Azawad és el nom que els rebels tuaregs donen a la meitat septentrional de Mali, formada per les províncies de Gao, Kidal i Timbuctú, un territori de majoria ètnica tuareg. El passat novembre, precisament a la ciutat de Kidal, va tenir lloc una marxa on els manifestants van reclamar l'organització d'un referèndum d'autodeterminació. Però la tensió ha escalat aquest gener, amb els primers enfrontaments armats entre els rebels del MANA i l'exèrcit de Mali. Segons informacions d'Associated Press, els rebels han atacat les localitats d'Aguelhok, Menaka i Tessalit, i asseguren tenir el control de la primera. Per contra, informacions recollides per Al Jazeera assenyalen que les tropes malianes han rebutjat els atacs, i la BBC parla avui de "dotzenes de morts" a les files dels rebels.

Soldats i armes arribats de Líbia

Del punt de vista militar, la majoria dels mitjans de comunicació especialitzats en aquella àrea del continent africà coincideixen a assenyalar que la represa de la revolta armada es deu a l'arribada de combatents tuaregs des de Líbia. Fins l'any passat, aquests soldats estaven a les ordres del coronel Moammar al-Gaddafi. Amb la caiguda del dictador libi després de la guerra civil, els combatents tuaregs haurien abandonat Líbia i s'haurien unit a les forces del MANA. L'objectiu final és l'establiment d'un estat tuareg independent, d'entrada a la zona septentrional de Mali.

Els tuaregs, però, no tan sols ocupen aquesta zona, sinó també els territoris meridionals d'Algèria i Líbia i els septentrionals del Níger. Hi ha hagut diverses revoltes tuaregs, principalment a Mali i el Níger, des del principi del segle XX. El 2009, alguns rebels tuaregs d'aquests dos estats van lliurar les armes, després d'una mediació encapçalada, precisament, pel coronel Gaddafi.

Més informació: