Notícia

El poble de Puerto Rico, a la cruïlla

L'estatus de l'illa torna a l'actualitat a cada període electoral nord-americà · Els republicans donen suport a l'ingrés del territori caribeny a la Unió · Els porto-riquenys estan cridats a un referèndum d'autodeterminació el 6 de novembre per triar entre independència, integració als EUA o sobirania associada

Cada quatre anys, quan s'aproximen les eleccions a la presidència dels Estats Units, tornen l'eterna qüestió porto-riquenya: Puerto Rico no és un dels estats els EUA, però podria esdevenir-hi. És una illa que interessa o no, segons com es miri. Interessa per a la cursa electoral a Washington i deixa d'interessar a partir del moment que un nou president ocupa la Casa Blanca. Fins al cap de quatre anys, Puerto Rico seguirà sent una referència turística o un lloc poc atractiu pel seu nivell de vida (els seus gairebé cinc milions d'emigrats, que superen els aproximadament quatre milions de residents, en són una dada ben explícita).

Ara, 23 porto-riquenys compromissaris del Partit Republicà són cridats a escollir un dels candidats a les eleccions per a la presidència dels EUA, però no podran votar a l'hora de triar el candidat final el mes d'agost, perquè no són, pròpiament, ciutadans de ple dret nord-americans. Els altres porto-riquenys, els residents al continent, podran barrejar-se amb la resta de la població per a elegir els candidats, ja que allà són considerats ciutadans nord-americans sense d'exclusió. Uns fets simptomàtics.

En aquest context sempre provisional, els candidats solen expressar les seves idees sobre el futur de Puerto Rico: s'hauria de mantenir com a estat associat dels EUA, s'hauria de convertir en el cinquanta-unè estat dels EUA o hauria d'independitzar-se? El candidat republicà més votat fins avui, Mitt Romney -que ha obtingut el suport de la majoria absoluta dels 23 compromissaris porto-riquenys-, s'ha pronunciat a favor de la plena integració de Puerto Rico als EUA. També els altres candidats han dit el mateix, però el segon de la llista, Rick Santorum, ha afegit que caldria imposar l'anglès com a llengua oficial de Puerto Rico (una imposició fora de llei perquè als EUA no hi cap llei que parli del deure de saber i parlar anglès).

Pel que fa a la candidatura demòcrata, Barack Obama encara no ha dit res. Si ens atenem al que havia afirmat en les eleccions del 2008, ell és partidari d'escoltar allò que volen els porto-riquenys. Per tant, era favorable a la convocatòria d'un referèndum. Tanmateix a ell no li semblaria negatiu que les coses continuessin com fins ara, és a dir amb el règim d'estat associat.

Referèndum convocat

Luís Fortuño, governador de Puerto Rico, va anunciar al final de l'any passat que el 6 de novembre -el mateix dia de l'elecció presidencial- tindrà lloc, a l'illa, un referèndum d'autodeterminació. Es faran dues preguntes: la primera demanarà si els porto-riquenys volen canviar l'estatus actual de l'illa. La segona serà si volen l'annexió als EUA, la independència o la sobirania (entesa en el sentit de si el voltant acceptaria que Puerto Rico formés una associació voluntària i lliure amb EUA, termes que no corresponen ben bé al concepte d'estat associat). Amb tot, el governador ha puntualitzat que els resultats del referèndum no seran, en principi, de compliment obligatori.

Segons el sondeig de l'agència Angus Reid Public Opinion, dels dies 17 i 28 de gener, un terç dels ciutadans dels EUA pensen que Puerto Rico hauria de continuar sent un estat associat; el 21% creuen que hauria de convertir-se en el 51è estat de la Unió i una proporció una mica més alta (el 23%) opina que li seria millor ser independent. Amb la particularitat que els republicans són menys favorables a l'annexió (19%) que no pas els demòcrates (26%), proporció que s'inverteix pel que fa a la independència: 26% els republicans i 18% els demòcrates.

Però els que votaran al referèndum només seran els porto-riquenys, que ja han estat consultats tres vegades (1967, 1993 i 1998) i que mai no han sumat respostes suficientment majoritàries (els independentistes sempre han estat una minoria). Sembla que en l'opinió pública porto-riquenya domina la idea que, si bé un estat associat presenta certs avantatges, Puerto Rico s'ha convertit en una espècie de colònia, a causa de l'ambigüitat que conté el terme mateix d'estat associat. D'aquí que els partidaris de la integració als EUA assegurin que a l'illa li aniria millor que els costos pagats amb la conservació de l'estatus quo es convertissin en els beneficis que suposa ser ciutadans americans sense cap mena d'exclusió.

Més informació:

Seguiment a Nationalia:El govern de Puerto Rico organitzarà un referèndum sobre la relació de l'illa amb els EUA el 2012, Un informe de la Casa Blanca dóna suport a dos referèndums per decidir l'estatus de Puerto Rico i Els estats del GRULAC demanen l'autodeterminació de Puerto Rico