Notícia

Difícil equilibri entre la lluita per un Azawad lliure i la cooperació militar amb l'islamisme

L'MNLA ha avançat al nord de Mali de la mà d'Ansar Dine, grup liderat per un rebel tuareg que vol imposar la xaria · Els independentistes neguen vincles amb Al Qaida i es presenten com a “únic parapet contra aquesta organització terrorista” · L'MNLA estaria intentant foragitar els milicians islamistes que dominen el centre de Timbuctú · Fonts tuaregs apunten que la major part de la guerrilla independentista vol un Azawad “laic”, però que alguns dels seus membres simpatitzen amb el líder d'Ansar Dine

Una de les característiques del poble tuareg és el nomadisme, que no reconeix les fronteres estatals imposades pels estats europeus en el transcurs de la colonització i descolonització, i que són verificables al Sàhara. Els tuaregs hi formen una xarxa que té els seus punts d'unió en els oasis i que es va filant a través de les rutes del comerç que teixeixen. Són gent que no es fa notar gaire, excepte quan els governs estatals els volen posar a ratlla, a través de polítiques centralitzadores o els demanen col·laboració per a portar a terme plans d'expansió vers altres estats o per a contenir forces oposades. És així com els tuaregs van reaparèixer, amb puixança, a Líbia, durant la caiguda de Gaddafi.

Ara, a Mali -on són més d'un milió-, els tuaregs s'han emparat dels centres urbans neuràlgics d'una àmplia zona del nord-est del país, l'Azawad. Després d'haver mesurat les seves pròpies forces, els tuaregs laics i independentistes s'han organitzat al voltant del Moviment Nacional d'Alliberament de l'Azawad (MNLA, per les sigles en francès), tot aprofitant una sèrie de circumstàncies favorables: d'un costat, l'ajuda que han rebut dels germans arribats de Líbia, carregats d'armes, i de l'altre, la cooperació amb alguns grups islamistes que combaten -per motius diferents dels que fan moure l'MNLA- en contra de l'Estat malià i altres estats contigus. Aquesta cooperació ha suscitat dubtes sobre el programa real de l'MNLA: el moviment només cerca la independència de l'Azawad? Hi vol, en realitat, aplicar la xaria?

El discurs de l'MNLA: llibertat i independència

El 10 de març, i davant dels assistents a la Conferència Mundial Amaziga a Rabat, Mossa Ag Attaher, portaveu de l'MNLA, declarava que el seu poble "lluita amb coratge i determinació per a accedir, per fi, a la seva llibertat i dignitat [...]. El nostre és un combat noble i digne. Noble perquè aspira a formar una societat afaiçonada per la llibertat, la justícia i la igualtat entre els diversos components de l'Azawad. Esdevé legítima perquè és l'emanació del conjunt de poblacions que viuen sobre aquest territori conreat, durant segles, amb cultures i civilitzacions autòctones que han viscut en perfecta harmonia [...]. Avui, tots plegats, estem lluitant per a alliberar-nos de la política criminal de l'Estat malià que nega les nostres existències, destrueix el nostre territori i sotmet a la fam el nostre poble [...]. El nostre moviment actua en el sentit de sostenir el dret dels éssers humans a disposar d'ells mateixos".

"El dret a l'autodeterminació", continuava Ag Attaher, "és el dret més important que ha emergit de les lluites dels pobles en decurs de la història de la humanitat. És en nom de la Declaració Universal dels Drets Humans, del principi de la criminalització del colonialisme i de l'ocupació il·legal des territoris d'altri [...] que el moviment de l'Azawad" combat les forces malianes. "Cal que l'opinió pública internacional sàpiga que les nostres tropes només ataquen les institucions militars i mai els civils [...]. Aquesta situació de guerra ens ha estat imposada per Mali, que no ha respectat cap dels seus compromisos i refusa de dialogar a partir del principi del respecte del dret a l'autodeterminació del poble d'Azawad. Estem oberts al diàleg, però únicament en el marc del respecte al principi del dret a l'autodeterminació".

Complicitats amb l'islamisme? Els independentistes ho neguen

La imatge de l'MNLA, però, ha quedat esquitxada per les seves vinculacions amb grups islamistes. Més en concret: és un tuareg, Iyad Ag Ghali, qui està al capdavant de la milícia Ansar Dine, que cerca imposar la xaria arreu de Mali. També s'ha acusat el moviment independentista de l'Azawad de mantenir lligams amb Al Qaida al Magreb Islàmic (AQMI). Els combatents independentistes ho neguen. El periodista Andy Morgan, considerat com un dels més ben informats sobre la qüestió tuareg, publicava fa pocs dies una entrevista amb un dels militants de l'MNLA sobre el terreny. El combatent, de nom Intarhia, afirmava que l'objectiu de la guerrilla és "alliberar" l'Azawad de "tots" els seus "enemics", incloent-hi AQMI. Intarhia reconeixia que Ag Ghali és "un aliat" de l'MNLA i que, si intenta dur a terme el seu projecte islamista, "serà expulsat" de l'Azawad pels independentistes. En una línia similar, Ag Attaher, al discurs esmentat anteriorment, afirmava que la idea d'una vinculació entre l'MNLA i AQMI era fruit d'una "campanya de desinformació i de denigració" a càrrec de l'Estat malià i que els independentistes es consideren "l'únic parapet contra aquesta organització terrorista".

Malgrat això, i segons la BBC -que cita residents locals-, els membres d'Ansar Dine han començat a mirar d'aplicar la llei islàmica a Timbuctú, la darrera ciutat d'on ha desaparegut l'exèrcit malià. Aquest extrem també l'ha confirmat l'agència tuareg Toumast Press, segons la qual -també citant fonts locals- el centre de Timbuctú és en mans d'Ag Ghali, on s'hi estaria amb diversos líders d'AQMI, entre els quals l'algerià Mokhtar Belmokhtar. Toumast Press assegura que l'MNLA hauria donat un ultimàtum a Ag Ghali perquè els seus homes deposin les armes a Timbuctú. Sempre segons la versió d'aquest portal tuareg, la majoria dels quadres de l'MNLA cerquen un Azawad independent "democràtic i laic", però també admet que hi ha una part del buró polític del moviment que està a favor d'Ag Ghali a causa de lligams de parentiu.

En reacció a aquestes informacions, avui mateix l'MNLA ha emès un comunicat al seu web oficial en què qualifica d'"intoxicació" i "difamació" les informacions que el vinculen amb els moviments islamistes. La guerrilla carrega especialment contra l'agència francesa AFP i "es desmarca" d'Ansar Dine. Alhora, l'MNLA assegura que "manté" la seva posició "A Timbuctú i a totes les altres ciutats de l'Azawad".

Més informació: