Notícia

Els sards diuen "sí" en referèndum a redactar un nou estatut d'autonomia per a l'illa

El 94,4% dels votants demanen que es creï una assemblea constituent escollida per sufragi universal · Dos terços dels vots reclamen la supressió de totes les províncies, però d'entrada només en seran abolides la meitat · El president sard es compromet a escoltar “la voluntat d'una Sardenya que vol decidir amb tries autònomes i de ruptura amb el passat”

Una majoria esclatant del 94,4% dels sards que diumenge van acostar-se a les urnes van votar favorablement a redactar un nou estatut d'autonomia que superi el que hi ha vigent actualment, que data de 1948 i ha estat modificat en diverses ocasions. Els sards havien estat convocats per respondre a un total de deu preguntes. La relativa al nou estatut proposava, concretament, la "reescriptura" del text "per part d'un Assemblea constituent elegida per sufragi universal de tots els ciutadans sards".

Les altres preguntes contingudes al referèndum es referien a temes que toquen de ple les institucions: l'abolició d'algunes o de totes les províncies que divideixen administrativament Sardenya, l'elecció directa del president de la Regió Autònoma, l'abolició d'algunes disposicions, consells d'administració i agències i la reducció del nombre de diputats del parlament sard (de 80 a 50).

Efectivament, els electors van optar per suprimir totes les províncies de l'illa. Ara bé, aquest procés tindrà dues parts. La primera, molt més ràpida, serà la de l'abolició de les anomenades "províncies noves": Carbonia-Esglésies, Medio Campidano, Ogliastra i Olbia-Tempio, creades el 2005. Un espectacular 96,9% dels votants van demanar que aquestes províncies fossin suprimides. Segons Sardegna Oggi, ara el president sard, el conservador Ugo Capellacci, haurà de fer aprovar immediatament una llei que posi punt final a l'existència d'aquestes quatre unitats territorials. Serà més difícil la supressió de les anomenades "províncies velles" (Càller, Sàsser, Nuoro i Oristany, també aprovada pel 66% dels votants) perquè farà falta aprovar una norma constitucional a Roma.

El quòrum, assolit per un marge estret

El referèndum, convocat pel president sard (cosa legal a Itàlia), havia patit el boicot de molts mitjans de comunicació i de diversos partits italians, però va superar el 33,3% mínim de participació perquè fos vàlid. L'afluència a les urnes va ser del 35,5% dels electors, un percentatges, certament baix, però alt -diuen els experts- si tenim present el grau de mobilització que acostumen a trobar en l'electorat sard les preguntes de caràcter institucional. Ugo Cappellaci declarava que ha estat "una diada de gran participació popular, una victòria per a Sardenya i per a tots els sards" i es comprometia a escoltar "aquest missatge clar i la voluntat expressada d'una Sardenya que vol decidir amb tries autònomes i de ruptura amb el passat".