Notícia

El Kurdistan de l'Iraq exportarà petroli cap a Turquia sense l'acord de Bagdad a partir de 2013

Les autoritats kurdes volen connectar els seus camps petrolífers amb l'oleoducte Baku-Ceyhan · El govern federal iraquià diu que els contractes signats pels kurds són il·legals i que sols Bagdad pot decidir sobre les exportacions de cru · Enmig d'una crisi política profunda, Barzani alerta que convocarà un referèndum d'independència si els xiïtes no accepten compartir el poder

En una nova operació per consolidar el seu autogovern i el caràcter federal de l'Iraq, el govern autònom del Kurdistan va anunciar ahir diumenge que a partir de 2013 exportarà directament el seu petroli cap a Turquia sense haver de consensuar la decisió amb Bagdad. El ministre de Recursos Naturals del Kurdistan, Ashti Hawrami, va anunciar que l'objectiu de la regió autònoma és produir dos milions de barrils diaris l'any 2019. Amb aquest objectiu, el govern kurd està cercant empreses que vulguin invertir al territori.

Hawrami va afegir que el Kurdistan de l'Iraq vol esdevenir un dels principals proveïdors energètics de tots els territoris que té al seu entorn. Això inclou les províncies iraquianes que es troben al seu sud, però sobretot Turquia (el seu principal soci comercial) i, "potser algun dia", Síria.

Un nou oleoducte per connectar amb Ceyhan

La sortida del petroli cap a Turquia (que el ministre preveu que pugui començar a mitjan 2013) es faria mercès a la construcció d'un nou oleoducte que connectaria els camps petrolífers del Kurdistan de l'Iraq amb un altre oleoducte, el Baku-Tbilisi-Ceyhan. Aquesta línia duu el petroli de la mar Càspia cap al port de Ceyhan, on és carregat en vaixells a través de la Mediterrània.

Pel que fa als beneficis, Hawrami va assegurar que el Kurdistan només es quedaria amb el 17% que li permet la llei i ingressaria la resta a la caixa comuna federal iraquiana.

Però malgrat això, les autoritats iraquianes no estan gens d'acord amb aquests moviments unilaterals. Reuters informa que, per Bagdad, les autoritats federals són les úniques legitimades per controlar les exportacions de petroli, i per tant, els contractes signats per l'autonomia kurda són il·legals.

Aquests fets s'inscriuen en una situació política molt fràgil que enfronta el primer ministre iraquià, Nuri al-Maliki (àrab xiïta) amb els principals líders àrabs sunnites i kurds. En una entrevista a Associated Press, el president del Kurdistan de l'Iraq, Massud Barzani, ha arribat a advertir Bagdad que si el lideratge xiïta no accepta compartir el poder amb sunnites i kurds abans de setembre, ell mateix convocarà un referèndum d'independència del seu territori.

(Imatge: el president del Kurdistan de l'Iraq, Massud Barzani.)