Notícia

El desacord sobre el federalisme deixa el Nepal sense Constitució

Els partits no aconsegueixen acordar si els estats federats han d'estar delimitats o no sobre una base ètnica · Els pobles madheshi reivindiquen l'autonomia del sud del país · S'hauran de celebrar eleccions per renovar l'Assemblea Constituent aquest novembre

El Nepal haurà d'anar a les urnes el proper mes de novembre després que els partits polítics d'aquest país asiàtic hagin estat incapaços de posar-se d'acord sobre el model d'organització territorial que la nova Constitució haurà de definir. Des de la seva elecció el 2008, els 600 membres de l'Assemblea Constitucional han estat debatent sobre quin havia de ser el mapa del nou Nepal federal, però el consens no ha estat possible a causa de les divergències sobre fins a quin punt els nous estats federats havien de basar-se en el mapa ètnic o no.

El termini que l'Assemblea Constituent tenia per promulgar una nova Constitució s'acabava el 27 de maig. Però les profundes divisions entre els partits van impedir-ho. Quina és l'explicació? Al Peace and Collaborative Development Network, Sally Carlton resumeix la situació: els maoistes defensen una divisió del Nepal en estats ètnics (cada grup ètnic principal tindria el seu propi estat federat), mentre que els partits de centreesquerra s'estimen més que cadascun dels estats sigui multiètnic. La primera posició defensa que, amb estats ètnics, cadascun dels principals pobles podrà disposar d'ell mateix i governar el seu territori. La segona posició replica que això farà que el Nepal s'afebleixi, tant internament com davant dels seus dos poderosos veïns (la Xina i l'Índia), cosa que podria posar en perill l'existència mateixa del país.

Suport al plantejament ètnic des del Terai

Els maoistes tenen el suport dels partits del Terai, la zona meridional del Nepal habitada pels pobles madheshis. La majoria d'aquests partits fa anys que reivindiquen l'autonomia del seu territori -i alguns, fins i tot la independència. Els madheshis es queixen que històricament han estat marginats per l'Estat nepalès, el qual consideren que només beneficia la capital, Katmandú.

Com que no hi ha hagut acord, s'hauran de celebrar eleccions el proper 22 de novembre per renovar l'Assemblea Constituent i mirar de trobar una sortida a aquesta situació.

El Nepal va abolir la monarquia el maig de 2008, quan l'Assemblea Constituent -la mateixa que ara no s'ha posat d'acord sobre el model territorial- va decidir deposar el rei Gyanendra i convertir el país en una república federal.