Notícia

Segons Rússia, Geòrgia s'està preparant per declarar la guerra contra Abkhàzia

Tbilisi ho nega i esgrimeix els informes de les Nacions Unides que ho avalen · Moscou ja ha anunciat que desplaçarà forces de manteniment de la pau a la zona.

Les relacions Geòrgia-Rússia no deixen de deteriorar-se cada dia que passa. El darrer pas ha estat l'anunci de Moscou que Tbilisi “s'està preparant per fer la guerra” a la república autoproclamada d'Abkhàzia, a l'oest del país. Segons l'executiu rus, s'han detectat moviments de les forces georgianes a la frontera amb Abkhàzia, de manera que un contingent d'uns 1.500 soldats podria ser una avançada d'una suposada ofensiva imminent.

Geòrgia s'ha afanyat a negar aquestes acusacions i ha recordat que representants de les Nacions Unides que han visitat la zona recentment han confirmat [pdf] que Tbilisi no té més tropes que les acordades. De fet, que la frontera estigui militaritzada -especialment a la gorja del Kodori- no és cap novetat; sí que seria significatiu, en canvi, que Geòrgia optés per augmentar-ne el nombre.

Sigui com sigui, Rússia ha anunciat que “es veu obligada a incrementar el contingent de forces armades de manteniment de la pau” a la zona, tot utilitzant l'argument de la seguretat: "qualsevol intent per part de Geòrgia d'utilitzar la força per resoldre els conflictes tindrà una resposta apropiada i dura”, ha declarat, segons l'agència RIA Novosti, el ministre de defensa rus.

Els interessos de Rússia en defensar aquestes repúbliques autoproclamades no són, evidentment, gratuïts. En primer lloc, es tracta de països amb una considerable població d'origen rus. D'altra banda, la potenciació de la inestabilitat territorial georgiana interessa a Moscou, ja que li facilita el control d'una de les seves fronteres més inestables: el Caucas.

Cal dir també que el Kremlin no ha estat mai partidari del dret de l'autodeterminació dels pobles. Més aviat ha estat un dels actors de l'arena internacional que, tradicionalment, més ha advertit contra el “perill” secessionista. Poques setmanes abans de la independència de Kosovo, contra la qual s'oposava frontalment, el llavors president Vladímir Putin va dir que donar l'autodeterminació als kosovars “dispararia els separatismes a Escòcia, Catalunya, País Basc...”

Imatges: Dmitri Medvèdev, president de la Federació Russa, i Mikheil Saakashvili, president de Geòrgia.

Més informació: