Notícia

L'avanç independentista flamenc empeny De Wever a demanar negociacions per crear una Bèlgica confederal

En uns comicis històrics, el líder de l'N-VA esdevé el candidat més votat a Anvers, amb el 37,7% dels vots · El primer ministre belga respon que els comicis locals no són el marc per plantejar canvis constitucionals · Els independentistes guanyen en tres de les cinc províncies flamenques

"Els flamencs han de poder gestionar Flandes com ells prefereixin. És per això que faig una crida a Elio [Di Rupo, primer ministre belga] i als polítics francòfons: assumiu les vostres responsabilitats i prepareu amb nosaltres la reforma confederal". Són les paraules eufòriques de Bart De Wever (imatge de l'esquerra), líder del principal partit independentista de Flandes, la Nova Aliança Flamenca (N-VA, per les seves sigles en neerlandès), que ahir va assolir guanys importants a les eleccions municipals de Bèlgica.

De Wever, de fet, va aconseguir ahir una fita històrica: esdevenir el primer alcalde d'un partit independentista a Anvers, principal ciutat de la regió oficial de Flandes. Ho va fer recollint el 37,7% dels vots en una ciutat que té un dels principals ports d'Europa i que encapçala una àrea metropolitana d'1,2 milions de persones. La llista dels socialistes va quedar nou punts per sota i els independentistes xenòfobs del Vlaams Belang van resultar tercers, amb el 10% dels vots.

Alhora que les municipals, també se celebraven les eleccions provincials. L'N-VA ha estat la força més votada en tres de les cinc províncies flamenques: Flandes Oriental, Brabant Flamenc i Anvers, i segona força a les altres dues (Flandes Occidental i Limburg), només per darrere dels democratacristians (CD&V). Sumats tots els resultats provincials, l'N-VA consolida el seu lloc com a primer partit de Flandes amb el 28,5% dels vots, seguida de la CD&V amb el 21,5%. El tercer lloc és per als liberals de l'Open VLD (14,6%). Per darrere queden els socialistes (SPA, 11,5%) i el Vlaams Belang que davalla fins al 8,9%.

Di Rupo: no s'han de confondre eleccions

Di Rupo, directament interpel·lat per De Wever per a negociar la conversió de Bèlgica en un estat confederal, va respondre ràpidament ahir que el líder de l'N-VA no hauria d'equivocar-se en el context en què es pot demanar la creació d'una Bèlgica confederal: "Reconec l'èxit de l'N-VA", va dir el primer ministre Belga, però "no hi ha relació entre les eleccions locals i les eleccions federals". Aquestes no s'han de celebrar fins al juny del 2014, i és en aquell marc que Di Rupo considera que caldrà confrontar els models d'estat per a Bèlgica.

El vent, però, no sembla precisament que bufi gaire favorable per als partidaris de l'statu quo en relació amb les eleccions federals de 2014. Una enquesta feta pública el mes passat mostrava que l'N-VA assoliria el 36% dels vots a Flandes. Els també independentistes del Vlaams Belang es mantenien al voltant del 9%, de manera que les forces partidàries de la secessió estaven a tocar de la majoria absoluta.

Més informació: