Notícia

El Vènet reclama més competències en el marc d'un "federalisme de geometria variable"

Presentada una proposta de reforma de l'estat per posar límits al dèficit fiscal, assumir poders exclusius i territorialitzar la Seguretat Social · El president del Vènet calcula que el PIB del territori creixeria un 10% i afirma que la modificació no va contra la unitat d'Itàlia · El govern Monti vol recentralitzar algunes competències

Reformar l'estat per descentralitzar-lo sense tocar una sola coma de la Constitució. Als nostres lectors catalans els sona l'estratègia? És la proposta que acaba de presentar el president del Vènet, Luca Zaia (Lliga Vèneta-Lliga Nord), per aconseguir més autonomia de Roma. El resultat, diu Zaia, seria la consecució d'un "federalisme de geometria variable" en què alguns territoris poguessin assolir més autogovern que uns altres, sense necessitat de constituir-los com a regions amb estatut especial (la Constitució només en preveu cinc, i el Vènet no n'és una: Vall d'Aosta, Trentí-Tirol del Sud, Friül-Venècia Júlia, Sardenya i Sicília).

La proposta de reforma l'ha elaborat una comissió nomenada per les institucions del Vènet el 2010 i que ha presidit el professor Luca Antonini. La idea és que Roma atribueixi noves competències exclusives o concurrents al Vènet i que li transfereixi funcions administratives com les direccions de béns culturals, artístics i històrics. En una proposta de força abast, la comissió també proposa que es posin límits al dèficit fiscal que pateix el Vènet ("solidaritat oculta", en la terminologia usada pel seu govern) i que s'estudiï "l'aplicació del principi de territorialitat" al sistema de la Seguretat Social.

Increment del 10% del PIB vènet

Totes aquestes mesures no són pas poca cosa. Zaia calcula que, si s'aconseguís implementar-les, el producte interior brut (PIB) vènet creixeria d'un 10%, explica Adnkronos. I el president vènet defensa que la seva proposta és la millor per al futur de la unitat d'Itàlia: "Prou de Roma, prou de centralisme. El federalisme uneix els països, i el no federalisme els disgrega", explica.

Una alternativa a l'independentisme

La visió de Zaia és coherent amb allò que el president vènet va dir el passat maig, quan va haver de veure com 20.000 vènets donaven les seves signatures perquè es convoqués un referèndum d'independència al Vènet. Zaia va admetre llavors que la majoria dels vènets volen la secessió però que aquesta no era possible perquè no existia "el suport jurídic" per materialitzar-la. La proposta federalitzadora que Zaia presenta ara és una alternativa a l'immobilisme centralista i a l'independentisme.

La proposta de Zaia va en la línia contrària de la reforma constitucional anunciada el mes passat per part del govern del primer ministre italià, Mario Monti, per la qual Roma recupera algunes competències en matèria de ports, aeroports i energia. La reforma també preveu un control del govern italià sobre els pressupostos de les regions.