Notícia

Alsàcia posa rumb a una autonomia incrementada

Una àmplia majoria de representants polítics alsacians aproven proposar la conversió del país en col·lectivitat territorial i fusionar les seves tres cambres · La reforma permetria a l'Assemblea d'Alsàcia assumir competències reglamentàries, però no legislatives · La ciutadania està cridada a validar el canvi a les urnes el proper abril

Amb una amplíssima majoria (108 vots a favor d'un total de 122), els representants polítics alsacians han aprovat una resolució que hauria d'obrir el camí per a la unificació administrativa d'Alsàcia i l'increment de la seva autonomia. Les assemblees de la regió d'Alsàcia i dels departaments de l'Alt Rin i del Baix Rin, reunides en congrés dissabte, han donat via lliure a la seva fusió en la nova col·lectivitat territorial d'Alsàcia, una forma d'organització territorial que atorga una mica més d'autonomia que la regió de règim comú. I és que un dels principals objectius declarats en el text és assumir "transferències de competències" actualment exercides per l'Estat francès.

La proposta ve de lluny: ara fa un any, els representants alsacians havien aprovat una resolució similar. El passat setembre, París va assegurar que entomaria la demanda alsaciana. Ara, les cambres de representants d'Alsàcia han renovat la reivindicació i li han posat concrecions. D'un costat, volen que el procés tingui lloc en el marc de la Llei de descentralització que està preparant el govern socialista. De l'altra, llisten les àrees en què volen assumir competències: cooperació transfronterera, economia i innovació, educació, cultura i patrimoni, gestió de fons europeus, llengua i habitatge. Igualment, també demanen "capacitat reglamentària" per adaptar les lleis franceses a la realitat alsaciana.

Fins ara, l'única col·lectivitat territorial francesa en sòl europeu és Còrsega. La seva assemblea poders reglamentaris (no legislatius), pot demanar la modificació de legislacions franceses que afectin Còrsega (però no les pot canviar) i té el dret de ser consultada sobre projectes de llei que comportin disposicions específiques per a l'illa.

A la resolució, el congrés de representants ha inclòs l'organització d'una consulta popular que validi la unificació de les tres administracions alsacianes i la demanda de més autonomia. La votació s'haurà de celebrar el proper 7 d'abril.

Suport transversal

Segons explica AFP, entre els 108 vots a favor de la resolució hi ha hagut els 85 de la majoritària (a Alsàcia) Unió per a un Moviment Popular (UMP), així com els 10 dels ecologistes i els 5 del Front Nacional. El vot socialista ha estat molt dividit: 8 s'hi han pronunciat favorablement, 5 han votat en contra i 9 s'han abstingut. Entre els socialistes crítics s'ha estès la idea que el canvi no comportarà pas cap mena d'estalvi. Contràriament, l'UMP creu que la unificació administrativa permetrà evitar determinades duplicitats i, així, tenir més recursos per destinar-los a polítiques socials, sense que això comporti haver d'apujar impostos. A més a més, entre els socialistes menys amics de l'autogovern (encara que sigui molt limitat, com és el cas) no agrada gens la idea que un territori com Alsàcia pugui dotar-se d'alguns instruments vagament autonòmics. És el cas del diputat Armand Jung, que ha arribat a dir que la proposta de l'UMP convertiria Alsàcia en una mena de "Tirol del Sud", en referència a aquest territori autònom de la República Italiana.