Notícia

Només nou estats s'oposen al reconeixement de Palestina com a estat observador de l'ONU

Els palestins assoleixen un estatus similar al del Vaticà i podran dur Israel davant del TPI · Els EUA, que hi han votat en contra, creuen que la decisió dificultarà una sortida negociada al contenciós · Europa es divideix entre països favorables al reconeixement palestí i abstencionistes

El reconeixement que ahir va dispensar l'Assemblea General de les Nacions Unides a Palestina com a estat membre observador és destacable, entre d'altres coses, pel fet que només nou estats s'hi han oposat. Al vot contrari i previsible dels Estats Units i d'Israel, en aquesta ocasió només s'hi ha sumat un estat europeu (la República Txeca), dos d'americans (Canadà i Panamà) i quatre petites repúbliques oceàniques amb un pes diplomàtic poc significatiu (Palau, Nauru, Micronèsia i Marshall).

Tots els països de la regió del Pròxim Orient han votat a favor del reconeixement palestí, fins i tot aquells amb qui Israel manté o ha mantingut relacions estretes (cas de Turquia, de Jordània o, més recentment, de Qatar). També hi han votat a favor la majoria dels països sud-americans, africans i asiàtics. A Europa, estats com França, Itàlia o Espanya han votat favorablement, mentre que la majoria de països centreeuropeus (inclosa Alemanya) s'han abstingut, com també ho ha fet el Regne Unit.

Les anàlisis d'aquest divendres coincideixen a assenyalar que la votació suposa el més gran aïllament diplomàtic que els EUA i Israel hagin patit mai a l'ONU. Els Estats Units insisteixen que el reconeixement de l'Estat palestí no farà sinó posar pals a les rodes a l'hora de negociar una sortida al conflicte araboisraelià.

A partir d'ara, Palestina assoleix un estatus legal davant l'ONU equivalent al que té el Vaticà. Això li obre les portes, entre d'altres qüestions, a poder ingressar a les agències de les Nacions Unides i, també, a poder denunciar Israel davant del Tribunal Penal Internacional.

[[FitxaPalestina]]