Notícia

Una guia breu als referèndums futurs (i coses similars)

Escòcia i Catalunya són els exemples més coneguts de països que volen convocar una votació sobre la independència, però hi ha una llista més llarga que inclou illes del Pacífic i diversos territoris autònoms · De vegades, els referèndums són usats com a moneda de canvi per aconseguir més poders sense arribar a la secessió

Catalunya va encapçalar els titulars de molts mitjans ahir, després que CiU i ERC pactessin celebrar una consulta d'autodeterminació el 2014. Però els catalans no estan sols en aquest afer. Diversos països arreu del món tenen pensat convocar votacions similars, siguin com a referèndum directe o mitjançant altres eines. Aquest article us en presenta alguns casos.

Escòcia decidirà sobre la Unió amb l'acord del govern britànic

El Regne Unit ha decidit permetre que Escòcia faci un referèndum, després que l'independentista Partit Nacional Escocès (SNP) aconseguís la majoria absoluta a les eleccions escoceses de maig de 2011. Els primers ministres britànic, David Cameron, i escocès, Alex Salmond, van arribar a un acord el passat octubre per tal de celebrar la votació abans que acabi el 2014. Els joves de 16 i 17 podran votar-hi, i les paperetes contindran una pregunta de "sí" o "no". Les enquestes d'opinió diuen que els partidaris de mantenir la Unió tenen un avantatge important.

Convertir unes eleccions en un plebiscit? Un camí per a Flandes

El líder independentista i alcalde d'Anvers Bart De Wever espera que les eleccions federals de 2014 a Bèlgica siguin una rèplica de les municipals d'enguany, on la seva Nova Aliança Flamenca (N-VA) va aconseguir grans avenços. D'aquí a dos anys, De Wever espera obtenir un gran suport per iniciar una nova reforma estatal que converteixi Bèlgica en una confederació, on Flandes esdevindria un país semiindependent.

El Vènet: pressionant per aconseguir més competències?

Un altre territori europeu que contempla la possibilitat de fer un referèndum d'independència és el Vènet. El seu Consell Regional va aprovar el mes passat una resolució que preveu que un grup de juristes analitzarà si es pot fer una votació legal sobre la qüestió. Però el president del Vènet, Luca Zaia, té una proposta alternativa: aconseguir més competències de l'Estat italià en el marc d'un "federalisme de geometria variable".

Nova Caledònia: implementant l'Acord de Nouméa

El territori d'ultramar francès de Nova Caledònia hauria de celebrar el seu propi referèndum d'independència entre el 2014 i el 2018. És part de l'Acord de Nouméa, que es va signar el 1998 i que va acabar episodis periòdics de conflicte a les illes. L'acord va donar autonomia a Nova Caledònia i drets polítics a la seva població autòctona, els canacs.

Bougainville: un nou estat a l'oceà Pacífic?

La Regió Autònoma de Bougainville, a Papua Nova Guinea, farà una votació d'autodeterminació entre el 2015 i el 2020. Almenys, això és el que preveu l'acord que va posar punt i final, el 1997, a un conflicte sagnant entre tropes de Papua Nova Guinea i els rebels de Bougainville. Una victòria del "sí" crearia un nou estat independent de menys de 200.000 habitants, just al nord de la república de les Illes Salomó.

Sense data concreta, és un afer a la ment de molts països

Encara que no hagin posat una data concreta, la perspectiva de fer un referèndum d'independència ha estat anunciada pels caps de govern de diversos territoris. La primera ministra del Quebec, Pauline Marois, voldria fer un tercer referèndum sobre la secessió, però admet que ara això és "difícilment concebible". El líder serbobosnià Milorad Dodik ha dit diverses vegades que la República Srpska hauria de decidir sobre la seva independència de Bòsnia i Hercegovina. El mateix es pot dir del líder kurd Massud Barzani i del Kurdistan de l'Iraq. També es preveu que, algun dia, Grenlàndia celebrarà el seu propi referèndum per separar-se de Dinamarca: li van reconèixer el dret l'any 2008.