Notícia

Ajornen la publicació d'una revista que afirmava que el 18% dels bretons volen la independència

La informació es basa en un sondeig que també assegura que el 58% són favorables a l'ensenyament de la llengua bretona · El 37% dels enquestats afirmen sentir-se sobretot bretons, mentre que el 47% asseguren que se senten més aviat francesos · La direcció de 'Bretons' diu que hi havia problemes d'impressió, però un sindicat assegura que es tracta d'un cas de "censura"

Sorpresa a Bretanya pels fets que envolten l'endarreriment en la publicació del número 84 de la revista Bretons, corresponent al mes de febrer. La publicació hauria d'haver aparegut la setmana passada amb un titular de portada que afirmava, textualment: "El 18% dels bretons, a favor de la independència!" (podeu veure-la a la imatge esquerra). Però, segons explica el digital bretó 7seizh.info, la direcció de la revista n'ha retirat de la venda els números que havia distribuït.

En declaracions al digital, el director de publicació de Bretons, Didier Le Corre, ha dit que hi havia problemes d'impressió amb el número, i que això ha obligat a retirar-lo momentàniament i, per tant, a ajornar-ne la sortida definitiva al carrer, que està prevista per a demà divendres 1 de febrer.

Però els treballadors d'Ouest France (casa que s'ocupa de la difusió de Bretons i n'és una de les accionistes) agrupats en la Confederació Francesa Democràtica del Treball (CFDT) no ho veuen així, i parlen de "censura". Segons la CFDT, hauria estat el president-director general d'Ouest France, François-Régis Hutin, qui hauria ordenat que es retirés la revista i que se'n canviés el titular original per aquest altre: "El 69% dels bretons no coneixen la seva història".

Majoria absoluta favorable a la llengua

I pel que fa als continguts concrets de la publicació, 7seizh.info explica que, més enllà d'aquest 18% de bretons que voldria un estat independent per a Bretanya, el 58% és favorable al fet que la llengua bretona sigui ensenyada a les escoles del país. Encara més dades, un 37% dels habitants del país se senten sobretot bretons, mentre que un 46% se senten més aviat francesos.

En un sondeig de 2009, el 24% dels enquestats va dir que se sentia sobretot bretó, el 25% sobretot francès, i el 50% compaginava ambdues identitats. En aquell cas, poc menys del 5% dels enquestats reclamava la independència, però el 52% volia una autonomia bretona amb més poders que els actuals.