Notícia

Associacions i partits demanen a la TV pública la creació d'un canal en bretó i francès

Una cadena humana a tres ciutats bretones demanarà dissabte la reconversió de France 3 Bretagne en un canal bilingüe · Les entitats volen que la cadena tingui en compte la Bretanya completa, incloent-hi el departament del Loira Atlàntic

Diverses associacions i partits polítics bretons han cridat a manifestar-se simultàniament aquest dissabte dia 9 a tres ciutats diferents per tal de reclamar la creació d'un canal de televisió bilingüe en bretó i en francès. Les organitzacions que convoquen la mobilització (que són Ai'ta, Kevre Breizh, 44=Breizh i Bretagne Réunie), a les quals s'ha sumat el partit autonomista Unió Democràtica Bretona, volen fer una cadena humana a les seus que la televisió pública regional France 3 té a Brest, Rennes i Vannes.

L'objectiu és aprofitar el procés de reestructuració que està tenint lloc a France 3 per convertir France 3 Bretagne en una "veritable cadena de televisió pública bilingüe" que sigui "l'expressió del conjunt de la societat bretona en els àmbits social, cultural, econòmic i polític". A més a més, les entitats demanen que la nova France 3 Bretagne emeti "als cinc departaments bretons", és a dir, als quatre que es troben dins de la regió oficial de Bretanya, més el Loira Atlàntic, històricament bretó però actualment integrat dins de la regió del País del Loira.

La idea té el suport del Consell Regional de Bretanya, que el passat desembre va aprovar una moció en què es comprometia a contactar amb el govern francès i amb la direcció de France Télévisions per tal "d'estudiar la creació d'una plataforma audiovisual bretona digital".

L'anterior aposta per una televisió bilingüe, TV Breizh, va estar emetent programes en bretó durant bona part de la dècada passada. El projecte, però, no va tenir l'èxit que esperaven els seus impulsors, i les emissions en bretó es van anar abandonant gradualment.

Una llengua que necessita suports

Un estudi presentat el 2009 va concloure que la llengua és parlada per una mica menys de 200.000 persones a Bretanya. L'autor de l'informe, Fañch Broudic, va calcular llavors que al ritme de pèrdua de parlants que patia la llengua, l'any 2017 només en quedarien 122.000. Com a dada positiva, Broudic assenyalava que en la franja de població d'entre 15 i 19 anys, el coneixement de la llengua havia passat de l'1% al 4% en la darrera dècada, sobretot gràcies al creixement de l'escola bilingüe.