Notícia

Zimbabwe, un pas més a prop de la 'devolution' i del multilingüisme oficial a la nova Constitució

El comitè constitucional lliura la proposta al Parlament · El text atorga estatus oficial a 16 llengües i estableix 10 assemblees regionals, que podrien rebre poders legislatius · Es preveu un referèndum nacional per al proper mes

Zimbabwe s'encamina cap a la celebració del referèndum sobre la seva nova Constitució cap al final de març, si les informacions que ahir van ser conegudes a diversos mitjans africans es confirmen aquesta setmana. La Constitució ha estat redactada pel Comitè Parlamantari Constitucional (COPAC) i va ser lliurada al Parlament zimbabwès la setmana passada. Els legisladors encara hi poden introduir esmenes abans que el text sigui sotmès a votació popular.

Tal com està ara, el text introdueix canvis importants a l'Estat zimbabwès. El país africà crearà deu assemblees regionals, que en principi seran responsables del "desenvolupament social i econòmic" de les seves províncies respectives. Ara bé, una de les noves provisions constitucionals diu que aquestes assemblees poden assumir competències legislatives (devolution, en la tradició política anglosaxona) si el Parlament de Zimbabwe els transfereix els poders corresponents.

El text provisional també intenta establir un estat oficialment multilingüe. L'article 6 diu que Zimbabwe tindrà 16 llengües oficials, que són el chewa, chibarwe, anglès, kalanga, koisan, nambya, ndau, ndebele, shangani, shona, llengua de signes [sic, no especifica quina], sotho, tonga, tswana, venda i xhosa. També permet al Parlament donar estatus oficial a qualsevol altra llengua en el futur, i també obliga l'estat a "assegurar-se que totes les llengües oficials seran tractades amb equitat" i a "prendre en consideració les preferències lingüístiques de les persones afectades per mesures o comunicacions governamentals".

Un acord bipartidista

Per tal que tots aquests principis es mantinguin, cal que els dos principals partits zimbabwesos (el ZANU-PF del president Robert Mugabe i l'MDC del primer ministre Morgan Tsvangirai) donin suport als canvis i no els eliminin del text constitucional abans del referèndum.

Durant les converses del procés constitucional ha quedat clar que l'MDC dóna més suport a transferir competències a les províncies que no pas el ZANU-PF, el líder del qual, Mugabe, està acostumat a una forma de governar centralista. La qüestió autonòmica ha causat algunes disputes entre els dos partits, fins i tot el mes passat.

La població de Zimbabwe és ètnicament mixta. La majoria pertany al grup shona, però també hi ha un nombrós grup ndebele a les províncies occidentals. A banda, també hi ha altres pobles, incloent-hi els zimbabwesos blancs d'origen europeu.

(Imatge: a l'esquerra, Morgan Tsvangirai; a la dreta, Robert Mugabe.)