Notícia

El principal partit autonomista del Tirol del Sud, en coalició amb el PD a les eleccions italianes

L'SVP trenca amb la seva històrica política d'equidistància amb centredreta i centreesquerra italians · Els autonomistes del Trentí se sumen a la coalició · El programa conjunt parla de "garantir" l'autogovern del Tirol del Sud i del Trentí en un moment en què el govern italià es planteja recentralitzar alguns poders autonòmics

A les eleccions italianes que se celebren diumenge i dilluns vinents, el Partit Popular del Tirol del Sud (Südtiroler Volkspartei, SVP, principal partit autonomista del país) no ha volgut anar tot sol a les urnes. Mirant de tenir una presència més significativa en el Parlament i Senat italians, ha preferit concórrer en coalició amb els seus socis habituals del Partit Autonomista del Trentí Tirolès (PATT, autonomistes de la regió de Trento), però també -i aquesta és la novetat- amb el Partit Democràtic italià (PD), favorit segons els sondejos per a guanyar els comicis en el conjunt d'Itàlia.

Amb la seva opció, l'SVP abandona la seva posició tradicional de ser equidistant dels partits italians i s'uneix a un corrent polític de centreesquerra el qual, segons el seu parer, és el més propens a entendre i a col·laborar amb les instàncies autonomistes. Val a dir que la seva opció ha rebut una dura crítica de part de la Lliga Nord, la qual es presenta com el millor company per a defensar les idees dels partits federalistes, com és el cas de l'SVP. Una pretensió, però, que, als ulls dels autonomistes sud-tirolesos, no és vàlida vista l'experiència més aviat negativa dels seus contactes amb la Lliga Nord.

Sigui com sigui, l'opció de l'SVP s'interpreta com un vot de confiança envers un partit, el PD, que creu en una "autonomia oberta i renovable", enfront de la coalició de forces que donen suport al fins ara primer ministre Mario Monti, autoproclamada de centre, i del partit de Silvio Berlusconi, de centredreta, ambdues formacions decididament centralistes.

Assegurar autogovern per al Trentí i el Tirol del Sud

En el programa que justifica i descriu els objectius de la coalició, els tres partits volen "reforçar la representació autonomista al Parlament italià". Els objectius apunten a "modificar l'Estatut d'autonomia, per a adequar-lo a les modificacions constitucionals" dels últims anys en allò que beneficia les autonomies. També els objectius es refereixen a la posada al dia d'un estatut que preveu la potenciació de les relacions internacionals. Un altre aspecte subratllat, com una de les finalitats a aconseguir, toca a "la revisió de l'ordenament financer", revisió que porti a augmentar el contingut de les competències del govern autònom en el camp econòmic. Igualment el programa posa l'accent en la posada al dia de les "competències primàries en les matèries del medi ambient, de l'urbanisme i del paisatge, de les concessions hidroelèctriques", en el manteniment de la toponímia en llengua original, en les normatives pròpies que afecten el comerç, l'administració de les autopistes i dels parcs naturals, l'administració autònoma dels serveis relatius a la justícia.

Els acords han de dur al compromís de "garantir, en el marc de les activitats legislatives ordinàries, l'especificitat de l'autonomia especial" del Tirol del Sud i del Trentí. Finalment, els acords puntualitzen que l'SVP i el PATT tenen el dret "d'assumir una posició autònoma en matèria dels particulars i específics interessos locals".

Si el programa parla tant de "mantenir" i d'"assegurar" és perquè d'ençà de l'arribada de Monti al poder, han estat diverses les iniciatives per a recentralitzar competències, aprofitant l'excusa de la crisi. Abans de l'estiu passat, els governs de la Vall d'Aosta, el Trentí, el Tirol del Sud i el Friül es van posar d'acord per defensar plegats l'autonomia dels seus respectius territoris. Al Vènet també es van aixecar moltes crítiques quan Monti va donar a conèixer que pretenia recuperar competències en matèria de ports, aeroports i energia.

Els Llibertaris, en solitari

L'únic partit del Tirol del Sud que es presenta a les eleccions italianes en solitari és Els Llibertaris (Die Freiheitlichen), partit que propugna la creació d'un "estat lliure del Tirol del Sud" i que manté posicions contràries a la immigració, especialment l'originària de països de majoria musulmana. Aquesta formació no té representants al Parlament italià, però a les darreres eleccions autonòmiques sud-tiroleses va aconseguir un creixement notable i es va convertir en segona força, amb el 14% dels vots. Davant del fet que l'SVP s'hagi decantat per anar amb el PD, Els Llibertaris es presenten com "la garantia" d'una veu sud-tirolesa "lliure" a Roma.

Un altre partit que defensa la separació del Tirol del Sud respecte d'Itàlia, Llibertat Sud-tirolesa (Süd-Tiroler Freiheit), ha decidit no presentar-se a les eleccions. Aquest partit, membre de l'Aliança Lliure Europea, va impulsar el 2011 unes consultes sobre l'autodeterminació del Tirol del Sud, emmirallades en l'experiència catalana. Tampoc es presenta la Unió dels Ciutadans pel Tirol del Sud (Bürgerunion für Südtirol), el nou nom que ha adoptat la històrica Unió pel Tirol del Sud.