Notícia

Els partits del Tirol del Sud i de la Vall d'Aosta demostren la seva solidesa a les eleccions italianes

El 70% del vot valldostà i el 60% del sud-tirolès va a partits no estatals · El nacionalisme sard avança tímidament fins a situar-se al 3,4% del vot a Sardenya · L'independentisme vènet no aprofita la davallada de la Lliga Nord i es queda al voltant del 2% de les paperetes

Les eleccions parlamentàries italianes celebrades abans-d'ahir i ahir -i que han deixat una composició tan complicada, amb l'ascens del Moviment 5 Estrelles (M5S) de Beppe Grillo i la remuntada del centredreta de Silvio Berlusconi- també aporten novetats al panorama de les nacions sense estat. Amb algunes candidatures que s'estrenaven i d'altres que repetien, els partits d'Aosta, el Tirol del Sud, Sardenya i el Vènet (no parlarem del Friül perquè no hi havia cap llista estrictament friülesa) també experimenten novetats, en alguns casos ben destacades. S'observa una lleugera tendència general a l'increment de l'independentisme i de l'autonomisme, tret d'Aosta.

Fora que es digui el contrari, els percentatges de què parlem en aquest article corresponen a la Cambra dels Diputats, i no pas al Senat, on algunes de les llistes autonomistes i independentistes ni tan sols presentaven candidatura.

Sardenya

Com us havíem explicat durant els dies anteriors a la campanya, els partits exclusivament sards presentaven tres llistes diferents. Entre totes tres han assolit el 3,4% dels vots, una xifra inferior a l'obtinguda a les darreres eleccions sardes i provincials, però superior al 2,3% assolit a les darreres parlamentàries italianes, el 2008.

La força sarda més votada ha estat el Partit Sard d'Acció (Psd'Az), amb el 2% dels vots, que es presentava amb un programa de reforma de l'estatut d'autonomia. Unes altres dues llistes concorrien amb un programa independentista: Independència per a Sardenya Sobirania (ISS) i el Moviment Europeu Renaixement Sard (M.E.RI.S), que han tret respectivament el 0,8% i el 0,6% dels vots.

Cap de les tres llistes ha aconseguit representació. El partit més votat a Sardenya ha estat el M5S, seguit pel Partit Democràtic (PD) de Pier Luigi Bersani.

Vall d'Aosta

El panorama valldostà és totalment diferent al de Sardenya. A la vall alpina, els partits italians han tornat a quedar en posició francament minoritària i, de fet, les tres llistes més votades són totes tres de forces autonomistes locals. Amb un marge estretíssim, la candidatura que encapçalava la Unió Valldostana (25,4%) s'ha imposat a la que presentava la seva recent escissió de la Unió Valldostana Progressista (25,1%). En tercer lloc s'han situat els també autonomistes d'Autonomia Llibertat Participació Ecologia (ALPE), amb el 19,8% dels vots. Durant la campanya també us havíem parlat d'una candidatura independentista i arpitanista, Vall d'Aosta Nació, que ha tret uns resultats ben magres (0,2%).

En tenir assignat la Vall d'Aosta només un escó, serà la Unió Valldostana qui serà la veu del territori a Roma. El senador valldostà també serà per a aquest mateix partit.

Val a dir que els partits autonomistes, fa cinc anys, van obtenir el 77% dels vots. Ara, el seu percentatge ha caigut al 70%. La irrupció del vot protesta del M5S (18,5% a la Vall d'Aosta) és una de les claus que ho expliquen.

Tirol del Sud

Com Aosta, el Tirol del Sud té un sistema de partits ben diferent a l'italià. Allà, i a diferència de la Vall d'Aosta, el vot als partits autonomistes i independentistes ha crescut. Si, el 2008, havia estat del 58%, ara ha pujat fins al 60%, repartits en dues llistes. La dels centristes del Partit Popular del Tirol del Sud (SVP), que ha guanyat les eleccions amb el 44,2% dels vots, i la dels secessionistes antiimmigració d'Els Llibertaris, que obtenen el millor resultat de la seva història, amb un 15,9% de les paperetes.

Aquests percentatges es tradueixen en l'obtenció de quatre diputats per part de l'SVP, més un de suplementari per part dels seus aliats del Partit Autonomista Trentí Tirolès (PATT). Els Llibertaris, tot i el seu bon registre, no han assolit el seu primer diputat.

Vènet

Tancarem aquest repàs al Vènet, on l'independentisme que reivindica una nació vèneta es presentava en tres llistes diferents. Entre totes tres, han assolit el 2,3% dels vots a la circumscripció primera del Vènet, i l'1,8% a la segona. Un resultat millor que fa cinc anys, però igualment força discret, sobretot tenint en compte que l'autonomisme de la Lliga Nord s'ha ensorrat, en passar del 25% de fa cinc anys a tot just el 10% enguany.

(A la imatge: Montecitorio, seu de la Cambra dels Diputats / Fotografia: Manfred Heyde)