Notícia

El primer ministre d'Eslovàquia afirma que les minories ètniques tenen "segrestat" el país

Robert Fico assegura que l'estat independent es va fer “per a la nació eslovaca” i no pas “per a les minories” · Partits opositors retreuen al primer ministre que vulgui convertir els no eslovacs en ciutadans de segona · Un de cada cinc ciutadans d'Eslovàquia no es va declarar ètnicament eslovac al darrer cens

Enorme la polèmica que ha aixecat el primer ministre d'Eslovàquia, el socialdemòcrata Robert Fico (imatge esquerra, fotografia de Xmetov), en dir que les minories, siguin ètniques o "d'opinió", aprofiten les reivindicacions relatives als drets humans per mantenir "segrestat" el país. Fico, citat pel digital eslovac SME, considera que abans de reclamar res, aquests grups haurien de demostrar unes "mínimes virtuts cíviques".

El digital eslovac en llengua anglesa Slovak Spectator aprofundeix en el tema i apunta que el primer ministre va dir que l'Eslovàquia independent "no s'havia creat per a les minories", sinó per a "la nació eslovaca". Fico va fer aquestes declaracions durant la celebració del 150 aniversari de Matica Slovenská, una important organització politicocultural eslovaca, de qui el primer ministre va dir que havia "salvat" la nació i l'havia "ressuscitada d'entre els morts".

Les paraules de Fico han rebut una resposta immediata per part de diverses forces polítiques, tant d'eslovaques com d'abast europeu. A Eslovàquia, el partit Most-Híd (que defensa els interessos de la població hongaresa) ha "condemnat" les paraules de Fico i li ha retret que vulgui convertir els membres dels grups ètnics no eslovacs en "ciutadans de segona categoria".

A escala continental, el president del grup del Partit Popular Europeu al Parlament Europeu, Joseph Daul, ha qualificat la intervenció de Fico d'"inacceptable" i li ha recomanat que es dediqui a resoldre els problemes d'Eslovàquia en lloc d'atacar els grups minoritzats.

Un de cada cinc ciutadans no es declaren eslovacs

En el cens de població més recent (2011), un de cada cinc ciutadans d'Eslovàquia va decidir no declarar-se ètnicament eslovac. Així, el 80,7% de la població va declarar la nacionalitat eslovaca. El 8,5% van dir que eren hongaresos, el 2% gitanos, el 0,6% txecs, un altre 0,6% rutens, i fins a un 7% de la població va decidir no especificar cap etnicitat.

Fa deu anys, els eslovacs ètnics eren gairebé el 86% dels ciutadans del país.

Precisament, els dos darrers presidents d'Eslovàquia tenen uns orígens familiars vinculats amb les minories ètniques. L'actual president, Ivan Gasparovic, és fill d'un croat emigrat a Txecoslovàquia; i l'anterior, Rudolf Schuster, ve d'una família mixta d'origen alemany i hongarès.