Notícia

Estalviar i tenir més poder davant París, claus del referèndum d'Alsàcia

El 75% dels alsacians votaran diumenge a favor de crear el Consell d'Alsàcia, segons un sondeig · El nou ens fusionarà tres estructures administratives i podrà assumir més autonomia · El centredreta, els ecologistes i els autonomistes defensen el "sí", mentre que els socialistes estan dividits i comunistes i extrema dreta hi van en contra

La divisió d'opinions entre els partits polítics -fins i tot entre aquells que teòricament defensen la mateixa opció- és una de les notes que marca la campanya del referèndum sobre la creació del Consell d'Alsàcia, un nou ens polític que agruparia les tres administracions alsacianes actuals i que podria assumir un increment d'autonomia davant París. Els sondejos diuen que el "sí" guanyarà aquest diumenge dia 7 amb un marge molt ampli, i només una participació molt feble podria impedir que Alsàcia es dotés d'un sistema institucional diferenciat.

Efectivament, en l'enquesta publicada per France Bleu i dos diaris alsacians ara fa tres setmanes, el 75% dels qüestionats deien que votarien a favor de la creació del Consell d'Alsàcia. Ara, el dubte és si els vots a favor superaran el 25% del total de persones cridades a les urnes en cadascun dels dos departaments que formen Alsàcia. Si no fos així, el projecte quedaria automàticament rebutjat.

Segons l'enquesta, l'oposició al projecte és minoritària entre els votants de tots els partits polítics, per bé que hi ha menys persones disposades a donar suport al nou ens entre els votants del Front d'Esquerres i els del Front Nacional. Precisament són aquests dos partits, i alguns sectors del Partit Socialista, els més oposats a la creació del Consell d'Alsàcia. Els comunistes argumenten que es tracta d'un projecte per fer que "les antigues províncies reneixin de les cendres" i per implantar un "projecte neoliberal de l'Europa de les regions". El Front Nacional, per la seva banda, també usa l'argument del "feudalisme" i de l'antieuropeisme i assegura que el referèndum planteja el risc de "desmantellar la nació" francesa per posar-la a mercè dels "mercats financers" i de les "voluntats dels lobbies".

Suport dels autonomistes

A banda del suport de la Unió per a un Moviment Popular (UMP, partit del centredreta francès que governa a Alsàcia), que és qui ha impulsat la reforma, la creació del Consell d'Alsàcia té també el suport del partit autonomista Unser Land, per al qual el referèndum d'aquest diumenge és només un primer pas cap a l'obtenció de l'autonomia política d'Alsàcia. Per a Unser Land, és una bona notícia que el projecte prevegi la fusió dels departaments i de la regió en un sol ens. El partit autonomista considera que el Consell d'Alsàcia serà una eina per a defensar millor el dret alsacià (diferent del francès en alguns aspectes) i per a mirar de generalitzar el bilingüisme alemany-francès i l'ensenyament de la història d'Alsàcia a les escoles. En un segon terme, el partit espera que Alsàcia pugui assolir l'autonomia fiscal.

Tal com ho han explicat els mateixos impulsors del referèndum, la creació del Consell d'Alsàcia podria suposar que el país assumís competències en una llista d'àrees que inclou la cooperació transfronterera, economia i innovació, educació, cultura i patrimoni, gestió de fons europeus, llengua i habitatge. També es preveu que el nou ens reclami "capacitat reglamentària" per adaptar les lleis franceses.

A banda de l'UMP i Unser Land, la reforma compta amb el suport dels verds d'esquerres d'Europa Ecologia, dels regionalistes antiimmigracionistes de dretes d'Alsace d'Abord i d'una part del Partit Socialista.

Més estalvi i més poder polític

De l'enquesta esmentada al principi d'aquest text també destaquen els motius pels quals els votants del "sí" diuen que optaran per la creació del Consell d'Alsàcia. En primer lloc, i de forma molt destacada, el 60% asseguren que la reforma permetrà estalviar diners. En segon lloc, el 34% pensen que gràcies al nou ens, Alsàcia tindrà "més poder polític davant de l'estat", i en tercer, el 31% creuen que el Consell serà "més eficaç" que les actuals estructures. Finalment, un 22% voten amb l'esperança que el Consell serveixi per a "reforçar la identitat alsaciana".