Notícia

Una esmena legal soscava els drets lingüístics dels parlants d'aragonès i català a Aragó

PP i PAR canvien els noms oficials del català i l'aragonès pels acrònims LAPAO i LAPAPYP · La decisió ignora els estàndards científics i filològics · L'oposició aragonesa critica durament l'acord entre els dos partits

El Partit Popular (PP) i el Partit Aragonès (PAR) han decidit d'ignorar el coneixement científic en relació amb les llengües i han aprovat una esmena a la Llei de Llengües d'Aragó de 2009 per la qual canvia la denominació oficial del català i l'aragonès. Aquestes són les denominacions que la comunitat acadèmica usa per a ambdues llengües, però això no sembla suficient per al PP i el PAR: des d'ara, els dos idiomes seran coneguts -una novetat mundial- mitjançant dos acrònics. L'aragonès ha estat rebatejat com a LAPAPYP (llengua aragonesa pròpia de la zona pirinenca i prepirinenca, sigles en castellà) i el català com a LAPAO (llengua aragonesa pròpia de l'àrea oriental).

Aquestes denominacions no científiques no són, però, els únics canvis introduïts a l'esmena. Tal com va dir el passat juny Dolores Serrat, consellera d'Educació, Universitat, Cultura i Esports del govern aragonès, les administracions públiques ja no tindran cap obligació de respondre en aquestes llengües els ciutadans que les facin servir. També es preveu la creació d'una única acadèmia per a les anomenades "modalitats lingüístiques" d'Aragó, cosa que obre la porta a negar que aragonès i català són llengües de ple dret.

Tot això va en contra de l'article 7 de l'Estatut d'Autonomia d'Aragó, segons el qual les llengües pròpies d'Aragó han de ser respectades, promogudes i ensenyades. El text també diu que s'ha de garantir que els ciutadans que les parlin puguin relacionar-se amb l'administració pública en aquests idiomes, i afegeix que ningú pot ser discriminat per raó de llengua.

L'esmena també contradiu els estàndards europeus de protecció de llengües, com per exemple els continguts a la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries. L'Estat espanyol va signar i ratificar la Carta, que és un instrument legalment vinculant.

Una decisió fortament criticada

Partits polítics, associacions i acadèmies estan criticant durant la decisió presa pel PP i el PAR, que tenen majoria absoluta a les Corts aragoneses. El principal partit de l'oposició, el PSOE, considera que el PP està intentant amagar la "incapacitat" del seu govern per arreglar els problemes socials. D'una forma més alarmant, la Chunta argumenta que l'esmena contribuirà a accelerar l'extinció de l'aragonès, una llengua severament amenaçada. Esquerra unida, per la seva banda, recorda que els drets dels catalanoparlants i aragonesoparlants ja no seran respectats amb aquest canvi legal.

L'Institut d'Estudis Catalans ha dit que la denominació de LAPAO i LAPAPYP és "contrària al sentit comú i a la convenció científica", i ha afegit que "català" i "aragonès" haurien de ser les denominacions vàlides per a referir-se a aquestes llengües en cercles oficials i acadèmics.

Més informació: