Notícia

Ofensiva de l'exèrcit malià contra les zones de l'Azawad controlades per la guerrilla tuareg

Les tropes de Bamako recuperen Anéfis i anuncien que es preparen per a marxar sobre la capital regional, Kidal · L'MNLA reclama una sortida negociada al conflicte després d'haver renunciat a la independència de l'Azawad

La guerrilla majoritàriament tuareg del Moviment Nacional per a l'Alliberament de l'Azawad (MNLA, sigles en francès) ha admès avui haver perdut el control la ciutat d'Anéfis, situada al límit entre les províncies de Kidal (controlada per la força tuareg) i Gao. Un dels líders de l'MNLA, Ibrahim Ag Mohamed Assaleh, ha admès a l'agència AP que els guerrillers s'han retirat de la ciutat per por què la irrupció de l'exèrcit malià hi causés un bany de sang.

La caiguda d'Anéfis és destacable donat que és el primer cop que l'exèrcit malià gosa ocupar una ciutat a la província de Kidal des de la intervenció militar francesa a Mali, al principi d'aquest any. L'ofensiva podria ser encara més àmplia: MaliActu diu que les tropes malianes es dirigeixen a Amassine, a l'oest de Kidal.

Just abans de la implicació francesa a la guerra de Mali, les forces armades d'aquest país estaven en una situació de desfeta total.

L'ofensiva arriba només un dia després que Bamako anunciés la seva intenció de recuperar el control efectiu de Kidal, explica Jeune Afrique.

La setmana passada, un portaveu de l'MNLA deia des de Burkina Faso que la guerrilla tuareg estava disposada a negociar amb Bamako per a trobar una sortida al conflicte. El comunicat, publicat al web oficial de l'MNLA, deia que el grup renunciava a la independència de l'Azawad (la zona nord de Mali que la guerrilla va proclamar independent unilateralment el 2012) i criticava les exaccions contra persones d'origen tuareg en diverses regions de Mali.

Interessos occidentals

L'Azawad es troba a cavall entre el desert del Sàhara i la regió del Sahel, dues zones molt importants estratègicament. D'una banda, conté recursos naturals importants. De l'altra, és un territori vastíssim on operen diversos grups gihadistes. França manté vincles molt estrets amb Mali, el Txad i el Níger, país aquest darrer on els Estats Units tenen una base de drones (avions militars no tripulats). Mentrestant, Algèria intenta continuar jugant el seu rol com a potència regional.