Notícia

Carta oberta al rei del Marroc perquè s'impliqui més a afavorir la llengua amaziga

El líder amazic Rachid Raha envia una missiva al monarca on li retreu que el reconeixement constitucional de l'idioma no està tenint una aplicació pràctica · El text assegura que hi ha un "genocidi cultural i lingüístic" contra els amazics · El govern promet l'aprovació d'una llei d'oficialització que no acaba d'arribar mai

L'antropòleg i fundador i expresident del Congrés Mundial Amazic Rachid Raha (imatge) ha adreçat una carta oberta al rei del Marroc, Mohamed VI, en la qual li demana que posi fi a l'incompliment, per part del govern noment per ell, de les promeses a favor del respecte i promoció de la llengua amaziga. En la carta, Raha recorda que la Constitució del Marroc, reformada fa dos anys, reconeix oficialment la llengua i la identitat amazigues. Però hores d'ara, diu, encara no hi ha cap prova tangible que el reconeixement sigui efectiu.

El monarca ha manifestat diverses vegades que es comprometia a influir per tal que el parlament marroquí legislés a favor de la llengua amaziga, però els fets no el segueixen, diu Raha, qui recorda que els membres de les dues cambres i el govern central no demostren cap sensibilitat respecte a les promeses i compromisos reials envers la promoció de la llengua amaziga. Llengua que continua sent bandejada en l'ensenyament i en els serveis públics. Raha entén que, bàsicament, tot segueix com era fins a la reforma constitucional, no es noten canvis de mentalitat. Per contra, la seva despreocupació permet que, en la pràctica, va creixent "el genocidi cultural i lingüístic", en clara oposició al mandat de la UNESCO relatiu a la necessitat de salvaguardar "el gran i immens patrimoni autòcton que és la civilització amaziga".

Davant d'aquesta situació, Raha demana la dimissió del govern. Es tracta, diu, d'un govern de tendència islamista, que no parla la llengua oficial amaziga i no amaga el seu odi envers els amazics i la causa amaziga. N'és una demostració el fet que s'hagi prohibit a la diputada amaziga Fatima Tabaamrant de parlar la seva llengua materna al Parlament i, anant més enllà, que es posin pals a les rodes a la llibertat d'opinió i d'expressió.

Manca una llei orgànica que concreti l'oficialitat de l'amazic

A la Carta Magna marroquina s'hi especifica que l'àrab és "la llengua oficial de l'Estat" i que l'amazic és "una llengua oficial de l'Estat, en tant que patrimoni comú de tots els marroquins sense excepció". Manca, però, que s'aprovi una llei expressa on s'especifiqui en quina mesura l'amazic gaudirà d'estatus oficial. Fa temps que el govern promet que la llei es farà -aquesta mateixa setmana hi ha tornat a insistir-, però fins ara, passats dos anys de l'aprovació de la Constitució, no hi ha hagut cap concreció.

Per a sortir d'aquesta conjuntura, algunes ONG han presentat un preprojecte de llei orgànica al Consell Nacional de les Llengües i de la Cultura Marroquina i de la Llengua Amaziga. Raha, però, apunta que no ha tingut cap efecte i que el president del govern ha menyspreat la iniciativa.

A la missiva a Mohamed VI, Raha denuncia situacions alarmants, com el fet que professors de llengua amaziga -que haurien beneficiat un milió d'alumnes- siguin enviats a l'estranger per a ensenyar-hi la llengua àrab. O que el ministre d'Afers Islàmics actuï com si la llengua amaziga no existís i enviï imams a l'estranger amb la consigna que utilitzin l'àrab i prou. El govern, diu el líder amazic, posa tots els esforços en consolidar la llengua àrab i en"arabitzar el sistema educatiu, el qual està en fallida a causa de la política unilingüista i linguïcida". Raha també critica que es continuï prohibint als amazics la llibertat de reunió i d'expressió i que posin noms amazics als seus infants.

Abans de posar el punt final a la carta, Raha opina que "el govern actual mereix ser sancionat" i que el rei, després d'escoltar el clam de tants amazics, hauria d'afavorir "que el procés de democratització sigui irreversible" i que "la qüestió de l'amaziguitat esdevingui una de les peces angulars d'aquest procés".