Notícia

Els arxipèlags d'Escòcia volen més competències i recursos "sigui quin sigui el resultat del referèndum"

Les Òrcades, les Shetland i les Hèbrides Exteriors reclamen un estatus polític particular dins dels "nous acords constitucionals" del país · Els consells illencs es declaren "neutrals" davant la independència d'Escòcia i anuncien una conferència interinsular per al proper setembre

Els consells (autoritats locals) dels tres arxipèlags septentrionals d'Escòcia (les Shetland, les Òrcades i les Hèbrides Exteriors) han demanat als governs escocès i britànic que aclareixin quins beneficis trauran els habitants d'aquestes illes del procés de redefinició constitucional actualment en marxa. Els tres governs locals diuen que són "políticament neutrals" davant la independència, però alhora afirmen que és el moment que es prengui "en consideració" la "posició i necessitats especials" dels arxipèlags "en els nous acords constitucionals" que pugui assolir Escòcia, "sigui quin sigui el resultat del referèndum".

El que estan buscant els tres consells illencs és, ras i curt, "competències i recursos addicionals" per tal de poder "forjar els destins de les Òrcades, les Shetland i les Hèbrides Exteriors". Una petició que, de fet, els consells insulars van posar per escrit ara fa un mes en un document on detallaven les seves demandes. Entre aquestes, hi ha el control -i l'obtenció de recursos- dels fons marins, compensacions per la insularitat i llunyania de les seves terres, més dotacions econòmiques, el reconeixement d'un estatus polític particular -fins i tot davant la UE- i la promoció de les cultures gaèlica i nòrdica.

Els governs insulars han anunciat que, el proper setembre, celebraran una conferència conjunta a les Òrcades per tal de decidir "els propers passos" de la seva campanya.

Antiindependentistes o mirant pel benefici propi?

L'actual campanya reivindicativa dels arxipèlags septentrionals va començar l'any passat, i d'entrada va estar bastant protagonitzada pel líder dels liberaldemòcrates escocesos, Tavish Scott, qui argumentava que si Escòcia tenia el dret a l'autodeterminació, les Shetland i les Òrcades també l'havien de tenir. En aquests dos arxipèlags, tradicionalment, hi guanyen els liberaldemòcrates a les eleccions nacionals escoceses. En mitjans nacionalistes escocesos es va interpretar que Scott estava utilitzant la qüestió de les illes per a torpedinar el procés sobiranista per la porta del darrere, especialment perquè a les aigües de les Shetland hi ha una part important de les reserves de petroli d'Escòcia.

El Partit Nacional Escocès (SNP, sigles en anglès) va recollir el guant i va assegurar que, si Escòcia esdevenia independent, el partit estava "obert" a negociar una "autonomia més gran" per als arxipèlags del nord. Però que, per tal que això fos possible, primer calia aconseguir la independència el 2014.

En els darrers mesos, els consells de les Òrcades i les Shetland han incorporat el de les Hèbrides Occidentals a la tasca reivindicativa. Això també ha servit per a matisar la posició antiindependentista del moviment: a les Hèbrides, a diferència dels altres dos arxipèlags, és l'SNP el partit que guanya a les eleccions nacionals, tot i que el consell insular està en mans dels independents.

Més informació: