Notícia

Presentada una proposta de modificació de l'Estatut de Sardenya per a declarar oficials el sard i el català

El Partit Sard d'Acció vol assegurar la introducció del sard com a matèria obligatòria a totes les escoles de l'illa · El text autonòmic actual no preveu cap oficialitat per als idiomes de Sardenya · La proposta hauria de ser aprovada al Parlament italià

El sard podria esdevenir llengua oficial a Sardenya, en pla d'igualtat amb l'italià, si prospera una proposta de modificació de l'Estatut d'Autonomia de l'illa, que va presentar la setmana passada el Partit Sard d'Acció (PSd'Az). La proposta preveu, a més a més, que la llengua catalana tingui un "reconeixement anàleg" a l'Alguer. El mateix tractament, afegeix el text del PSd'Az, s'haurà d'atorgar al sasserès, al gal·lurès i al lígur tabarquí (tres varietats romàniques parlades a Sardenya) als seus dominis lingüístics respectius.

La proposta dels sardistes afegeix que "la història, la cultura i la llengua sarda" seran "matèries obligatòries" a totes les escoles de l'illa, i a tots els nivells educatius. Això, per a evitar que es mantinguin les "discriminacions" que, al seu parer, continuen existint contra la llengua sarda.

El text autonòmic, tal com va ser aprovat el 1948 i com ha restat vigent fins al dia d'avui, no fa referència a l'oficialitat de cap llengua. De forma que la disposició que guia la política lingüística a l'illa és la de l'oficialitat única de l'italià, tal com recull la Constitució del país transalpí. Una llei sarda de 1997 reconeix el sard, però no li atorga caràcter oficial: preveu el dret dels ciutadans a usar-lo oralment en les seves relacions amb l'administració, sense ni tan sols convertir-lo en assignatura obligatòria a l'escola.

La proposta de modificació ha estat presentada a l'Assemblea de Sardenya. Però l'Estatut d'Autonomia és una llei constitucional i, per tant, qualsevol modificació l'ha d'aprovar el Parlament italià, per majoria absoluta de les seves dues cambres. Val a dir que, actualment, cap força té majoria al Senat, i que per tant hi faria falta un acord entre almenys dues coalicions. Igualment, com que cap partit sardista té representació al Parlament italià, seria necessari que la proposta del PSd'Az fos assumida per algun altre partit.