Entrevista

"Ben pocs kurds a Turquia es podran permetre pagar una escola privada per a aprendre la seva llengua"

David Meseguer

Periodista freelance especialitzat en la qüestió kurda

ENTREVISTA. David Meseguer (Benicarló, Baix Maestrat, 1983) és un periodista freelance actualment especialitzat en la qüestió kurda. El seu projecte periodístic més recent és 'The Silent Revolution', un documental sobre la revolució social i nacional al Kurdistan Occidental (Síria), que codirigeix amb Oriol Gracià i que actualment té en marxa una campanya de micromecenatge per a aconseguir fons que en permetin concloure la postproducció. En aquesta entrevista, analitzem amb ell la darrera hora de l'actualitat kurda, tant a Turquia com a Síria.

- El primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, acaba d'anunciar un paquet de mesures democratitzadores que les principals forces kurdes han qualificat de decebedores. Per què les mesures només han arribat fins a on ha arribat?

- Aquest paquet de mesures té més una funció de neteja de cara d'Erdogan a l'exterior de Turquia després de les revoltes de Gezi, i també de cara a les properes eleccions generals, que s'han de fer d'aquí a dos anys. Si analitzem en profunditat les reformes, Erdogan hi ha inclòs algunes de caràcter islamista, com el tema del vel, que topen amb certs punts del constitucionalisme laic heretat d'Atatürk. Pel que fa al tema kurd, si tenim en compte que la zona kurda és de les més pobre del país i on el govern menys ha invertit, és una contradicció que digui que ara es podrà ensenyar kurd a les escoles privades: ben pocs kurds es podran permetre pagar una escola privada, i per tant molt pocs kurds se'n podran beneficiar. En aquest sentit, el BDP i el PKK havien fet un pas endavant, sobretot amb la retirada dels combatents del PKK de Turquia. Però la resposta és una reforma molt superficial.

- Un altre tema fonamental per a les reivindicacions kurdes era la retirada o, almenys, la modificació de la Llei antiterrorista. Tampoc no s'ha fet.

- Des del 2009, quan van il·legalitzar el DTP (el partit precedent del BDP), són prop de 9.000 els activistes, periodistes, sindicalistes i altra gent empresonats preventivament mitjançant la Llei antiterrorista. És amb ella que el govern turc està atacant el moviment kurd de Turquia. Si la llei no es toca, em temo que la tendència serà la mateixa: les onades de repressió es continuaran produint.

- El poc abast de les mesures reformistes d'Erdogan podria fer que el PKK es replantegés la retirada dels seus homes de Turquia?

- De moment, la retirada ja l'ha aturada. La cúpula del PKK deu estar analitzant amb deteniment les mesures d'Erdogan, en virtut d'això potser es replantejarà tornar a les armes o bé insistir en la via del diàleg. Cal tenir en compte que el PKK està esperant el que digui Abdullah Öcalan, un líder a qui, tot i estar empresonat, s'escolten molt. El que ell digui marcarà la pauta dels propers mesos.

- Podria ser que Erdogan encara es guardés més reformes.

- Ell va concloure el discurs de l'altre dia dient que les reformes continuarien i que aquest paquet només era el primer. Però queden menys de dos anys per a les eleccions, i pot ser que, dins d'una estratègia electoral, Erdogan decidís anunciar un nou paquet de mesures d'aquí a un any, per exemple. Però també és possible que es torni a repetir la mateixa dinàmica que ara: decepció entre els sectors kurds.

- En quina mesura aquestes decisions d'Erdogan estan afectades per la guerra de Síria, i el control de les zones kurdes d'aquell país per part del PYD, un aliat molt estret del PKK?

- Hi tenen a veure. Les últimes enquestes que he vist a Turquia diuen que hi ha una oposició gran a una intervenció directa de Turquia a la guerra de Síria. No es pot oblidar que a Turquia hi viuen 20 milions de turcs, més tota la gent d'esquerres, la comunitat alevi... això està influint les decisions que s'estan prenent. En qualsevol cas, també cal recordar que, indirectament, Turquia ja hi està intervenint, a Síria. És conegut que Turquia, a través dels seus passos fronterers, ha permès que grups islamistes hagin entrat a Síria per tal de combatre contra els kurds. De fet, a Síria, després dels combats, s'hi han trobat carnets d'identitat turcs, carnets de gent de la Gendarmeria... Turquia no vol a la porta de casa seva un territori controlat pel PYD, i farà tot el que pugui per a ensorrar-lo.

- Fins i tot si cal anar de la mà de l'islamisme.

- És clar, és clar. De fet, ja s'han creat partits kurds a Síria propers a Turquia, i Ankara els està fent servir com a cavall de Troia per a minar el control del PYD al Kurdistan de Síria.

Al web professional de David Meseguer es poden trobar continguts elaborats per l'autor sobre la temàtica kurda. I al web de Verkami, la campanya de micromecenatge per a donar suport al documental 'The Silent Revolution'.