Notícia

Recomanen a Turquia "traspassar" poders i garantir el "ple ús" del kurd a l'escola i la vida pública

L'International Crisis Group diu que els ens locals haurien de tenir competències en "aspectes de l'educació, la policia i els pressupostos" · Öcalan: el paquet de mesures d'Erdogan "no concerneix" els kurds

L'influent think tank International Crisis Group (ICG) va reaccionar ahir al paquet de reformes que el primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, va presentar la setmana passada. En un informe, l'ICG diu que Ankara hauria de fer més per tal d'acomodar la població kurda de Turquia, que s'hauria d'implicar a continuar amb les reformes democràtiques, que hauria de transferir algunes competències a escala local i que hauria de garantir que totes les "llengües maternes" es puguin usar lliurement.

Les propostes dels experts del Crisis Group van bastant més enllà del que Erdogan va anunciar la setmana passada. El primer ministre turc va prometre de permetre l'ús de la llengua kurda a les escoles -però només a les privades- i va obrir la porta -però no va donar una posició clara- a abaixar el llindar electoral per a entrar al Parlament turc, del 10% actual al 5%. Això permetria al principal partit kurd (el BDP) una opció clara per entrar a l'Assemblea turca sense haver de presentar-se a través de candidats independents. El Crisis Group considera que, efectivament, el llindar s'hauria d'abaixar "almenys" fins al 5%.

Segons l'informe, Ankara s'hauria de comprometre al "ple ús que les llengües maternes a l'educació". Això implica, diu l'ICG, que els alumnes podrien rebre l'educació en kurd. El dret a usar la llengua s'hauria d'estendre a la "vida pública" en general.

A banda d'això, el Crisis Group també considera que Turquia hauria d'explorar una reforma de la seva estructura governamental. L'objectiu final hauria de ser una "transferència eventual d'algunes competències als ens locals elegits, incloent-hi aspectes d'educació, policia i pressupostos". Turquia, actualment, és un estat força centralitzat, malgrat que el país és bastant gran i poblat (783.000 km2 i més de 75 milions d'habitants).

També es destacable el fet que l'ICG consideri que totes aquestes reformes democràtiques haurien d'anar desvinculades de les negociacions amb la guerrilla del PKK perquè, segons el think tank, "una democratització així milloraria l'accés als drets, a l'educació i a la vida política per a tothom al país".

Öcalan: el paquet de mesures d'Erdogan "no concerneix" els kurds

Mentrestant, el líder empresonat del PKK, Abdullah Öcalan, ha emès un comunicat molt breu sobre el paquet de mesures d'Erdogan. Segons Öcalan, el paquet "no concerneix" els kurds. A més, ha afegit que expressarà més opinions el proper 15 d'octubre.

Per la seva banda, el líder del PKK sobre el terreny, Murat Karayilan, ha dit que les mesures anunciades pel primer ministre turc no busquen "la compleció, sinó el fracàs del procés de solució". No obstant això, ha dit que el PKK ara no està pensant a trencar l'alto el foc.