Notícia

Repulsa tibetana i internacional a la limitació de la jurisdicció universal per part del PP

Disset entitats diuen que la decisió de la bancada conservadora d'aprovar una proposició de llei és una "violació d'obligacions internacionals" d'Espanya · La Campanya Internacional pel Tibet considera que l'Estat espanyol s'ha plegat a les pressions de la Xina · La votació arriba un dia després que un jutge espanyol ordenés la detenció de l'expresident xinès

Organitzacions tibetanes i entitats internacionals prodrets humans han acusat el Parlament espanyol, i concretament el partit que hi té la majoria absoluta, el PP, d'haver actuat a favor de la impunitat dels violadors de drets humans i d'haver cedit a les pressions xineses després que, dimarts, el Congrés dels Diputats aprovés una proposició de llei per a limitar la jurisdicció universal sobre crims contra la humanitat.

La proposició presentada pel Grup Popular va tenir 179 vots a favor i 163 en contra -els de l'oposició. El portaveu del PP, Alfonso Alonso, defensava la proposició dient que seria bo eliminar el principi de la justícia universal perquè "només provoca conflictes". El text -encara no convertit en llei: ara ha de passar al Senat- és tan restrictiu que obliga a arxivar sumaris oberts que afecten ciutadans d'altres països no sotmesos a la jurisdicció espanyola. Per tant, entraria en aquest supòsit el dossier dels cinc exlíders xinesos requerits per la justícia espanyola per presumptes delictes de genocidi al Tibet. Entre aquests exdirigents hi ha l'expresident de la República Popular, Jiang Zemin, (a la fotografia), i l'exprimer ministre, Li Peng.

Les entitats prodrets humans han carregat contra la decisió del Congrés. La Campanya Internacional per al Tibet ha subratllat sobretot que Espanya s'hagi plegat a les pressions de Pequín: "La Xina, un govern autoritari, és capaç de demanar directament, i d'aconseguir-los, canvis a la legislació nacional d'una democràcia europea important, com és Espanya". L'organització ha cridat "els demòcrates i els ciutadans del món" a adonar-se d'aquests fets i a reaccionar contra ells.

Disset entitats catalanes, espanyoles i internacionals han emès una carta oberta en què consideren que la decisió presa per la majoria parlamentària del PP és una "violació d'obligacions internacionals i podria consagrar la impunitat de molts responsables de greus crims", donat que es deixaria d'aplicar l'obligació de "jutjar o extradir", que les entitats recorden que es recull a no menys de sis tractats internacionals. És "un cop devastador per a la jurisdicció universal i per als compromisos internacionals d'Espanya", diu la carta, que recorda a l'Estat espanyol que, "en violar les seves obligacions internacionals", ell mateix podria acabar davant dels tribunals internacionals, a banda que es "danyarà la reputació internacional d'Espanya", que quedarà "fora de la lluita comuna dels membres de la Unió Europea contra la impunitat de crims de dret internacional".

Per la seva banda, el monjo tibetà i director de la Casa del Tibet de Barcelona Thubten Wangchen (un dels querellants contra els cinc líders xinesos) també s'ha mostrat dolgut amb el govern espanyol en una entrevista a El País. Wangchen diu que tot plegat respon a una decisió del president espanyol, Mariano Rajoy, a qui acusa de "canviar els drets humans i la llibertat per l'economia", cosa que és "una vergonya" per a Espanya.

La votació de la proposició de llei, només un dia després de l'ordre de detenció

Els diputats del PP han aprovat la proposició de llei només un dia després que el jutge de l'Audiència Nacional espanyola, Ismael Moreno, hagués dictat una ordre internacional per a detenir Jiang. Segons l'acte d'acusació, Jiang i altres alts dignataris del govern xinès estaven al corrent de les tortures, execucions extrajudicials i detencions arbitràries a tibetans. També se'ls acusa de connivència amb les polítiques de planificació familiar que incloïen la pràctica d'avortaments i esterilitzacions forçats.

Davant de tots aquests fets, el jutge de l'Audiència Nacional ajunta a l'ordre de detenció una ordre de presó provisional "incondicional i sense fiança". A la vegada, el magistrat reclama a la Interpol que faci gestions encaminades a la recerca i captura i ingrés a la presó dels antics líders xinesos que es troben "en llocs desconeguts".

Pressions xineses

Des que ha transcendit la decisió de l'Audiència Nacional, el govern xinès no ha deixat de protestar contra la suposada ingerència de la magistratura espanyola en afers interns de Xina. Demana que es deixi sense efecte les ordres del jutge espanyol i s'arxivi el cas. Altrament, el govern xinès amenaça de traduir el seu malestar amb represàlies que afectaran, negativament, les relacions entre Xina i l'Estat espanyol i tindran incidència en el camp econòmic que pot ser desastrosa, donada la dependència que l'economia espanyola té respecte al mercat xinès i l'assumpció del 20% del deute espanyol per part del govern de la República Popular de Xina.

Més informació: