Notícia

Alaska atorga reconeixement a 20 llengües indígenes, però preserva l'anglès com a únic idioma oficial de facto

BREUS. Una de les llengües reconegudes es va extingir el 2008

Alaska s'ha convertit en el segon estat dels EUA, després de Hawaii, a atorgar estatus oficial a les seves llengües autòctones. La cambra legislativa d'Alaska va aprovar una llei dilluns que atorga reconeixement oficial a l'inupiaq, el iupik siberià, el iupik d'Alaska central, l'alutiiq, l'unanga, el dena'ina, el deg xinag, el holikachuk, el koyukon, el kuskokwim superior, el gwich'in, el tanana, el tanana superior, el tanacross, el hän, l'ahtna, l'eyak, el tlingit, el haida i el tsimshian.

La decisió és sobretot simbòlica, donat que la llei especifica que "la designació de llengües que no siguin l'anglès com a llengües oficials de l'estat [...] no requereix ni comporta cap obligació o responsabilitat per a l'estat o per als governs municipals de publicar un document o registre, o de celebrar una trobada, assemblea o cap altra activitat governamental en una altra llengua que l'anglès".

De les vint llengües reconegudes, n'hi ha una (l'eyak) que es va extingir el 2008, amb la mort de la seva darrera parlant, Marie Smith Jones.