Notícia

El govern italià admet que hi ha una "qüestió vèneta" que cal resoldre amb més autonomia

El ministre de l'Interior, Angelino Alfano, percep un "fort malestar" al territori i reconeix que "no es poden tancar els ulls" davant les demandes independentistes · El "federalisme accentuat", possible resposta de Roma · El Vènet decideix el juny si convoca una consulta sobre la independència i una altra sobre l'autonomia

El senyal més clar fins ara que a Roma s'ha rebut el missatge llançat des del Vènet durant el darrer any va arribar abans-d'ahir de boca del ministre de l'Interior, Angelino Alfano, qui ha admès que "existeix una qüestió vèneta" i que cal cercar-li una sortida. Alfano (Nou Centredreta), després de reunir-se amb els prefectes del Vènet, va reconèixer que hi ha "un fort malestar" al territori. I respecte de les reivindicacions independentistes, va admetre: "No es poden tancar els ulls. Cal una resposta doble, que per un costat augmenti l'autonomia i per l'altre, millori els serveis estatals". Aquesta resposta inclouria assajar al Vènet un "federalisme accentuat", on hi hagués més correspondència entre els impostos que paga el territori i els serveis que rep a canvi.

L'admissió que Itàlia té un problema al Vènet arriba un mes després que la plataforma Plebiscit 2013 celebrés una consulta en línia sobre la independència, que es va tancar -segons dades dels organitzadors- amb una participació del 63% i un 89% dels vots a favor de la secessió. La consulta digital va ser criticada per poc fiable, però un sondeig encarregat per La Repubblica aquells dies va mostrar que el 55% dels vènets estan a favor de separar-se d'Itàlia.

El president del Vènet, Luca Zaia (Lliga Vèneta-Lliga Nord) insistia, després de la visita d'Alfano, que "el sentiment independentista i autonomista està molt difós al Vènet" i que aquest territori "sempre ha ambicionat una autonomia que mai no ha arribat".

Zaia, doncs, continua instal·lat en el doble discurs autonomista i independentista. El president ha dit en diverses ocasions que ell està a favor de la independència i que en un referèndum votaria que sí, però al mateix temps mira de negociar un nou encaix del Vènet dins de la República Italiana. Fa tres setmanes, Zaia va ser a Roma per a demanar que al Vènet li fos atorgat un estatut especial d'autonomia (que fins ara tenen cinc territoris: Vall d'Aosta, Trentí-Tirol del Sud, Friül-Venècia Júlia, Sardenya i Sicília) en el marc de la reforma territorial que el govern italià està impulsant.

D'aquí a un mes i mig, el Consell Regional del Vènet ha de decidir si convoca una consulta sobre la independència i una altra sobre l'increment de l'autonomia.

(Imatge: Angelino Alfano / fotografia: Partit Popular Europeu.)