Notícia

La independència de Kosovo, qüestió de dies

“Qüestió de dies”. Les paraules de Hashim Thaci, primer ministre de Kosovo, han tingut un ressò autènticament internacional. A mesura que s'acosta el dia de la independència, les postures a favor i en contra es van definint.

De fet, fa temps que la qüestió de la independència kosovar ha deixat de ser un assumpte de política regional balcànica per a esdevenir una qüestió d'interès internacional. Mentre es fa evident que el procés d'independència del país és inevitable, els arguments en contra posen l'accent en la cadena de reaccions que això podria comportar.

Com és evident, els mitjans de comunicació serbis són els que tracten amb més insistència aquesta qüestió. La pàgina web de la televisió sèrbia B92 destacava en aquest sentit les declaracions del cap de la diplomàcia russa a Moscou, Sergei Lavrov, que insistia la setmana passada en què la separació de Kosovo seria un precedent per a uns 200 territoris arreu del món. El mateix diari feia ressò de l'article publicat al diari espanyol ABC, que deia que la independència era un “error” i que ningú havia preguntat l'opinió a Espanya.

N'han parlat també Le Monde, a França, Gara, al País Basc, BBC al Regne Unit.

 

Recolzaments internacionals

A poc a poc augmenta la llista dels països que donaran suport a la independència del país balcànic: Estats Units, Alemanya, Albània i Montenegro, ho han declarat obertament. En el sí de la Unió Europea, s'estima que una vintena dels països que la formen hi estan d'acord. D'altra banda, Rússia i Sèrbia s'hi oposen obertament, mentre que principalment Espanya, Malta, Xipre, Grècia i Eslovàquia s'hi mostren molt reticents. També el secretari general del Consell d'Europa, el britànic Terry Davis, ha declarat que pensa defensar la integritat territorial de Sèrbia.

Aquesta divisió d'opinions està clarament representada al Consell de Seguretat de les Nacions Unides, on plana l'amenaça del bloqueig pel veto de Rússia.