Notícia

Xile accepta que el mapudungun sigui llengua oficial en un municipi de Wallmapu

La Contraloría General admet que els ajuntaments tenen "atribucions" per a usar idiomes diferents del castellà com a oficials · El director del programa de mapudungun del municipi demana més presència de la llengua a l'escola i als mitjans de comunicació

L'Estat xilè ha reconegut a l'ajuntament de Galvarino (Wallmapu) el seu dret d'usar el mapudungun, l'idioma del poble maputxe, com a llengua oficial del municipi. Galvarino -anomenat així per un guerrer maputxe del segle XVI- havia oficialitzat l'idioma l'agost de 2013, però havia demanat un dictamen a la Contraloría General de Xile sobre si la seva decisió era procedent o no.

La Contraloría -la funció de la qual és controlar la legalitat dels actes de l'Administració Pública-, en el seu dictamen 45.010, diu que les autoritats locals tenen "atribucions" per a "regular la inclusió" del mapudungun "com a llengua oficial, junt amb el castellà, en l'àmbit de les activitats municipals". El dictamen afegeix que els dos idiomes "són utilitzats indistintament pels habitants" del municipi. "No resulta admissible considerar que aquestes persones no puguin usar en condicions iguals les seves llengües respectives".

La Contraloría afegeix que les disposicions que s'adoptin a favor del mapudungun no poden anar destinades a limitar l'ús del castellà.

El director del programa de llengua mapudungun de Galvarino, Rodrigo Marilaf, considera que ara cal que el municipi aprovi una ordenança específica que permeti l'aplicació d'una política lingüística bilingüe. Segons Marilaf, cal que el mapudungun "entri amb urgència als mitjans de comunicació" i assoleixi més presència a l'escola. Marilaf també propugna que el seu coneixement s'estengui als habitants no maputxes.

El dictamen de la Contraloría obre la porta perquè altres municipis on resideixen membres de pobles autòctones de Xile puguin declarar l'oficialitat de les seves llengües a escala local. A banda del mapudungun, a Xile també es parlen, entre d'altres llengües autòctones, el rapanui, l'aimara i el kawésqar, aquesta darrera en vies d'extinció.

Més informació: