Notícia

El referèndum escocès (1): les enquestes

ANÀLISI. Cal llegir els sondejos i relativitzar-los, però també cal tenir en compte com poden arribar a influir la recta final d'una campanya com la del referèndum sobre la independència d'Escòcia. Un article de Ricard Vilaregut* des d'Escòcia.

Si tal com es diu els referèndums els carrega el diable, les enquestes també. I en aquest cas, el diable tindrà quatre mans. Com que ja parlarem un altre dia del referèndum, avui fixem-nos en les enquestes, un sistema que es vol dir científic per a intuir tendències sobre les preferències de vot dels votants -d'altra banda, el millor que tenim fins ara-, que massa sovint es converteixen en un instrument més de la campanya.

Un cas flagrant el tenim en el cas escocès, on cada dia surten enquestes d'intenció de vot -i se n'esperen fins la darrera nit!- que no fan sinó afavorir el "sí" o el "no", sense saber quant és favorable a un o l'altre. O a tots dos, com podria ser el cas de la famosa enquesta del Sunday Herald del diumenge 7 de setembre, on per primera vegada el "sí" se situava per davant pel "no", tot i que la diferència era tan petita que realment es podia considerar com un empat tècnic. Era aquesta enquesta una mostra fiable del canvi de tendència? Va ser una enquesta que pretenia animar el "sí", o bé ho era per mobilitzar els actors favorables al "no"? A priori, malgrat que en primera instància semblava que donava ales al "sí", finalment ha provocat una reacció en cadena de polítics britànics -els tres líders unionistes Cameron, Miliband i Clegg s'han bolcat a la campanya dins mateix d'Escòcia- i de la banca i grans empreses, que han amenaçat de marxar d'escòcia si guanya el "sí".

Com repercutirà aquesta arriscada aposta de l'establishment anglès en l'electorat escocès, que unionista o no, és molt orgullós de sa terra? I què votarà finalment l'obrer sense feina de Glasgow: estabilitat o risc? I d'altra banda, com és que les enquestes no fan copsar l'avenç tan espectacular del "sí"? Una possible resposta la va donar el sociòleg escocès David McCrone a TV3 en l'especial dedicat a Escòcia: què votaria un escocès que vol tenir el màxim poder de decisió però que vol seguir formant part de la Unió? Doncs si el votant sap -com deien les enquestes- que el "no" te totes les de guanyar, la seva opció més lògica és votar "sí", malgrat que ell hauria de votar que no. I per això podria haver pujat tant de cop el "sí", segons McCrone. Coses de la psicologia humana i col·lectiva, que afortunadament les enquestes no poden detectar, o no prou. Per tant, caldrà llegir les enquestes, relativitzar-les, i esperar resultats divendres al matí.

*Ricard Vilaregut és politòleg i col·laborador del CIEMEN

(Imatge: la portada del Sunday Herald amb l'enquesta favorable al "sí" / fotografia de Ninian Reid.)