Notícia

La República Srpska juga la carta russa en matèria energètica evitant el govern central bosnià

El govern serbobosnià signa un acord per a rebre gas rus sense passar pel control de Sarajevo · La República Srpska té dret a signar acords internacionals, però ha de tenir el vistiplau de Bòsnia · Dodik destaca que Rússia és la garant de l'autogovern serbobosnià · El debat s'insereix en la pugna sobre quins gasoductes han de garantir l'abastiment d'Europa

Pas a pas el govern de la República Srpska va avançant en la construcció d'una política energètica independent de Bòsnia i Hercegovina. El darrer capítol, l'acord que acaben de signar els serbobosnians i Gazprom: la companyia russa proveirà de gas el territori de la República Srpska a partir de l'estiu de 2015. El gas arribarà a través de la companyia sèrbia Gas Res -que també ha signat el seu acord corresponent amb Gazprom- fins que estigui construït el gasoducte South Stream. A partir de llavors, el gas rus podrà arribar a la República Srpska directament des de Rússia si es construeix un ramal del gasoducte principal, que travessarà Sèrbia.

La República Srpska és una de les dues entitats que formen Bòsnia i Hercegovina. Poblada majoritàriament per serbobosnians, té un govern i parlament propis i diferents del de l'altra entitat, la Federació de Bòsnia i Hercegovina, de majoria bosníaca i croatobosniana. Aquest sistema federal es va acordar el 1995 a Dayton per tal de posar punt i final a la guerra de Bòsnia.

El gasoducte South Stream és un projecte encapçalat per Gazprom i participat per la italiana ENI, la francesa EDF i l'alemanya Wintershall per a transportar gas natural des del sud de Rússia fins a Àustria travessant Bulgària, Sèrbia i Hongria (vegeu mapa, cliqueu-hi per a ampliar-lo) i evitant la convulsa Ucraïna, a través de la qual passa el 16% del gas consumit a Europa. La Comissió Europea ha forçat l'aturada de les obres de South Stream a Bulgària perquè el projecte viola les lleis comunitàries de competència. La Comissió argumenta que South Stream no és un projecte "prioritari" i que el gasoducte transadriàtic -un projecte alternatiu que duria gas del Caspi fins a Itàlia a través de Turquia i Grècia- tindria més impacte. Però diversos estats europeus, entre els quals Itàlia i Àustria, pressionen perquè South Stream tiri endavant.

D'acord amb les lleis de Bòsnia i Hercegovina, la República Srpska té dret a signar acords internacionals en matèria energètica. En ocasions anteriors, el govern central de Bòsnia i Hercegovina s'ha queixat que les autoritats de Banja Luka no els informen de les seves polítiques. En teoria la República Srpska ha de disposar del vistiplau de Sarajevo, però a la pràctica el govern serbobosnià actua en aquest aspecte com si fos un estat semiindependent.

El president de la República Srpska, Milorad Dodik, ha dit que té intenció de demanar l'aprovació del Parlament de Bòsnia i Hercegovina després d'haver signat l'acord amb Gazprom. Ha advertit, però, que si Sarajevo bloca el pacte, la República Srpska haurà de repensar-se "per a què necessita aquest Parlament i aquestes estructures".

A l'ombra del padrí rus

L'acord de russos i serbobosnians ha estat signat durant la visita que Dodik ha fet els darrers dies a Moscou. Allà, Dodik ha dit que Rússia és la garant de l'autonomia dels serbis de Bòsnia i un soci comercial privilegiat, fins i tot un donant: la televisió serbobosniana ha informat que un banc rus prepara una donació de mig milió d'euros per a renovar un hospital a Samac.

Fa anys que la Unió Europea pressiona Bòsnia perquè simplifiqui els múltiples nivells de poder que existeixen al país balcànic. El govern serbobosnià considera que la UE simplement vol imposar un model centralitzat que elimini, o com a mínim limiti, l'autonomia de la República Srpska. Moscou, per contra, assegura que el model de Dayton no s'ha de tocar.

Dodik ha advertit en diverses ocasions que convocarà un referèndum d'independència si Bòsnia i Hercegovina modifica el sistema actual. Els estudis d'opinió apunten que el "sí" aconseguiria una majoria molt còmoda.

(Imatge: els gasoductes que transporten el gas rus a Europa / mapa de Samuel Bailey.)