Notícia

El cantó de Kobanê mira de resistir una nova ofensiva de l'Estat Islàmic

La milícia kurda admet haver perdut el control de diversos pobles, però especifica que ha aconseguit estabilitzar el front · El govern cantonal i el principal partit del Kurdistan del Nord acusen Turquia d'estar a l'origen de l'ofensiva · El president de Kobanê demana ajut a les potències occidentals i al Kurdistan del Sud

Les milícies de les YPG-YPJ s'han vist forçades a retirar-se d'almenys una quinzena de pobles del cantó de Kobanê, al Kurdistan Occidental (Síria), després que l'Estat Islàmic (EI) hagi dut a terme els darrers dies una ofensiva molt dura a la zona. El portaveu de les YPG, Redur Xelil, ha dit aquest matí que la milícia ha aconseguit aturar l'avanç dels gihadistes, però la situació continua sent crítica davant la superioritat de l'armament de l'EI. L'ofensiva gihadista ha provocat que milers de kurds hagin travessat cap al nord la frontera turcosiriana, cercant refugi.

Kobanê és un dels tres cantons del Kurdistan Occidental que s'han autoproclamat autònoms. Les YPG-YPJ són les milícies de majoria kurda que defensen aquests cantons de les ofensives de l'EI, que en el cas de Kobanê s'allarguen des de fa un any. Al mapa, vegeu la situació del front el dia 15 (línia groga discontínua) i la situació actual (imatge original de DeSyracuse).

El president del cantó de Kobanê, Anwar Moslem, ha demanat als EUA, França, el Regne Unit i Rússia que ataquin les posicions de l'EI "tan aviat com sigui possible". Moslem es refereix a la iniciativa del govern nord-americà, que manté converses amb diferents estats occidentals i del Pròxim Orient per a forjar una coalició contra els gihadistes. Els EUA i França han atacat posicions de l'EI a l'Iraq, però fins ara no ho han fet a Síria, tot i que el president nord-americà, Barack Obama, ha autoritzat la intervenció també en aquest país.

El Kurdistan del Sud promet ajudar, però no concreta ni com ni quan

Anwar Moslem ha fet extensiva la crida d'ajuda al govern del Kurdistan del Sud (Iraq), les forces armades del qual, els peixmergues, també s'estan enfrontant sobre el terreny als gihadistes de l'EI. El ministeri sud-kurd dels Peixmergues ha dit que farà "tot el que pugui" per a evitar "una matança" de la població de Kobanê a mans de les forces de l'EI.

El govern sud-kurd, però, no ha concretat com canalitzarà aquest ajut, i a més ha advertit que cal "un acord" amb els cantons del Kurdistan Occidental perquè els peixmergues vagin a lluitar-hi. Tampoc no queda clar com arribarien els peixmergues a Kobanê, que es troba assetjat per l'EI al sud, a l'est i a l'oest, i al nord l'exèrcit turc controla la frontera. L'agència kurda Firat News ha informat que al voltant d'un miler de milicians del Kurdistan del Nord (Turquia) han eludit els controls fronterers turcs i han entrat a Kobanê per a unir-se a la resistència de les YPG-YPJ, però és difícilment imaginable que els peixmergues fessin una cosa similar.

Les forces kurdes acusen Turquia

Mentre, diversos actors polítics kurds continuen acusant Turquia d'estar al darrere de l'ofensiva de l'EI contra Kobanê. El diputat del partit pro-kurd HDP Demir Celik ha denunciat que membres des les forces especials turques (una unitat de l'exèrcit turc) estan dirigint l'assalt de l'EI contra Kobanê. Segons Celik, per a Turquia la prioritat a la zona és aturar el procés d'autogovern al Kurdistan Occidental. Per això, diu el diputat, Ankara no es vol sumar a la coalició que intenta preparar Washington contra l'EI.

Anwar Moslem, per la seva banda, diu que el govern de Kobanê té proves i testimonis que l'ofensiva actual de l'EI ha coincidit amb l'arribada, a la zona controlada pels gihadistes, de "trens plens de forces i de munició", provinent de Turquia.