Notícia

L'acord de Hamàs i Fatah fixa la reconstrucció de Gaza com a "prioritat màxima" dels palestins

Les dues organitzacions acorden posar la Franja sota control de l'Autoritat Nacional Palestina · Hi ha 108.000 persones sense llar i 18.000 habitatges destruïts · Ambdós grups reiteren l'objectiu d'un Estat palestí amb les fronteres de 1967

Les organitzacions palestines Hamàs i Fatah van anunciar ahir un acord pel qual l'Autoritat Nacional Palestina recuperarà el control -perdut el 2007- sobre la Franja de Gaza. El pacte fixa com a "prioritat màxima" la reconstrucció de Gaza després dels atacs israelians del juliol i agost en el marc de l'Operació Marge Protector, que van costar la vida a 2.131 palestins i a 71 israelians. Per a això, les dues organitzacions demanen l'obertura de "tots els passos fronterers" de Gaza.

L'acord d'ahir arriba cinc mesos després d'un altre pacte entre Hamàs i Fatah pel qual les dues organitzacions es comprometien a establir un govern d'unitat nacional palestí. A Nationalia us vam explicar algunes claus per a entendre el perquè.

Segons dades de l'Oficina de les Nacions Unides per a la Coordinació d'Assumptes Humanitaris (OCHA), al principi de setembre hi havia 110.000 desplaçats interns a Gaza, vivint en refugis o a cases d'altres persones. 18.000 habitatges estan destruïts, amb 108.000 persones sense llar. Hi ha 450.000 persones sense accés a la xarxa municipal d'aigua.

Per a encarar aquestes necessitats, l'acord entre Fatah i Hamàs demana que es convoqui una conferència internacional de donants el proper 12 d'octubre. Les dues organitzacions reclamen al govern palestí que prioritzi "la reconstrucció de cases, escoles i hospitals".

Un estat independent a les fronteres de 1967

En relació amb l'autodeterminació palestina, el pacte assenyala que l'objectiu és la consecució d'un estat independent amb les fronteres de 1967. És a dir, constituït per les actuals Cisjordània i Gaza, amb Jerusalem Oriental com a capital. Això implicaria el desmantellament dels assentaments israelians i l'enderrocament del mur que deixa al costat israelià gairebé el 10% dels territori cisjordà, incloent-hi tot Jerusalem i els principals assentaments.

Hamàs, que tradicionalment s'havia oposat a acceptar una Palestina formada només per Cisjordània i Gaza, ha anat suavitzant la seva posició al llarg dels darrers anys.

(Imatge: esquerra, Mahmud Abbas, líder de Fatah; dreta, Khaled Meshaal, líder de Hamàs/fotografia Meshaal: Trango.)

Més informació: