Notícia

Eleccions anticipades a Grenlàndia per un escàndol en l'ús de diners públics

Cau el govern després que la primera ministra estigui sent investigada per una despesa dubtosa de 106.000 corones · Els comicis se celebraran el 28 de novembre · L'esquerra opositora, favorita

Grenlàndia s'encamina cap a unes eleccions anticipades, el 28 de novembre, després que la primera ministra Aleqa Hammond (fotografia) s'hagi vist forçada a dimitir per un escàndol relacionat amb l'ús de diners públics. Hammond està sent investigada perquè, presumptament, hauria fet servir 106.000 corones (14.200 euros) per a despeses privades. Diversos ministres membres del partit de Hammond, el Siumut, s'han retirat del govern. També ho ha fet el soci de coalició, l'Atassut. En aquestes condicions, el Siumut no pot continuar governant perquè ha perdut la majoria parlamentària.

El principal partit de l'oposició, l'Inuit Ataqatigiit (IA), és ara el favorit per a guanyar els comicis. En un comunicat al seu web, l'IA reclama que la investigació sobre Hammond vagi fins al final. El partit també afirma estar disposat a sotmetre's a una altra investigació per a aclarir els comptes de l'època en què l'IA governava.

Tant l'IA com el Siumut són independentistes. Els primers s'inscriuen en la família del socialisme democràtic, mentre que els segons són el referent socialdemòcrata de Grenlàndia.

Dinamarca va reconèixer oficialment a Grenlàndia el dret a l'autodeterminació el 2009, quan va entrar en vigor el nou Estatut d'Autonomia de l'illa.

La posició sobre l'urani, punt de discrepància

Grenlàndia és rica en recursos minerals. Un d'ells són les terres rares, minerals necessaris per a la fabricació de memòries d'ordinadors, làsers i tubs de raigs X, entre d'altres tecnologies. A Grenlàndia, els dipòsits de terres rares es troben sovint als mateixos llocs on hi ha jaciments d'urani. L'IA, quan governava, havia mantingut la prohibició d'extraure l'urani per motius ambientals, amb la qual cosa impedia l'explotació de les terres rares.

Per aquest motiu, el govern de Hammond argumentava que prohibir l'extracció d'urani impedia el creixement econòmic de Grenlàndia. I, l'any passat, el Siumut i els seus socis parlamentaris van aixecar el veto a l'urani. L'IA hi va votar en contra.

Si l'IA recupera la majoria parlamentària i el govern, caldrà veure quina posició adoptarà sobre l'urani.