Notícia

Els promotors de la consulta sobre la independència del Friül albiren una participació de 30.000 persones

La votació es fa a internet fins al 31 d'octubre · Els promotors volen iniciar un recorregut legal fora de la legislació italiana · El Front Friülà diu que prefereix arribar a la independència "gradualment"

Res Publica Furlane, l'entitat promotora de la consulta en línia sobre l'autodeterminació del Friül, ha anunciat que més de 4.000 persones hi han participat en els sis primers dies de la convocatòria. La votació es va obrir el passat 1 d'octubre i es mantindrà operativa fins al dia 31. Segons havia destacat l'associació, la consulta podria arribar a una participació d'unes 30.000 persones si el ritme dels tres primers dies (hi van votar 2.700 persones) es mantenia. Amb la nova xifra, la participació se situaria prop dels 20.000 votants. La població total del Friül frega el milió de persones.

La celebració de la consulta a internet es va anunciar abans de l'estiu. En aquesta entrevista amb Nationalia, un dels seus promotors, Adriano Biason, explicava que el Friül s'havia de poder expressar sobre el seu futur el mateix any dels referèndums d'Escòcia i Catalunya. Biason també afegia que la consulta digital ha de marcar l'inici del recorregut cap a un Friül independent sense haver de comptar amb la legislació italiana, sinó només amb els principis del dret internacional.

A través de la consulta també s'escull un Parlament friülà alternatiu a la cambra representativa del Friül-Venècia Júlia, que els promotors de la votació veuen sotmesa als interessos de la República Italiana.

El Front Friülà se'n desmarca

No tothom està content amb la celebració de la consulta, ni tan sols entre els partits que defensen la independència del Friül. És el cas del Front Friülà, que s'ha desmarcat de la iniciativa de la consulta de Res Publica Furlane dient que el partit treballa per la independència "sense il·lusionar la gent amb falsos objectius". El Front Friülà, al contrari que Res Publica Furlane, considera que es pot arribar a la independència "gradualment", amb un estadi intermedi que passi per una mena de federalisme inspirat en l'estatut del Tirol del Sud. Una proposta, per cert, similar a la defensada per Pietro Fontanini, president de la província d'Udine -la més extensa i poblada del Friül- i membre de la Lliga Nord.

Més informació: