Notícia

Les repúbliques de Donetsk i Luhansk fan un pas més per a consolidar la seva separació d'Ucraïna

Els dos estats autoproclamats del Donbàs celebren eleccions parlamentàries i presidencials · Reelegits els dos líders actuals · Rússia "respecta la voluntat" dels votants i Ucraïna qualifica el vot de "violació clara" dels acords de Minsk

Un pas més de distància entre Ucraïna i el Donbàs. Les dues repúbliques autoproclamades de Donetsk i Luhansk van celebrar ahir eleccions parlamentàries i presidencials, unes votacions que ni el govern ucraïnès ni els seus aliats occidentals no han reconegut. A Donetsk, el primer ministre Alexandr Zakhàrtxenko va aconseguir prop del 75% dels vots, mentre que a Luhansk, el president Ígor Plótnitskii va guanyar amb prop del 63% dels sufragis. Els partits vinculats als dos líders van aconseguir majories als seus parlaments respectius.

L'objectiu declarat per les dues repúbliques era legitimar els seus lideratges per la via de les urnes. És el segon pas per a conferir legitimitat a l'existència dels dos estats: el primer va ser els sengles referèndums d'autogovern que les repúbliques de Donetsk i Luhansk van celebrar el maig, en què el "sí" va vèncer amb un marge molt ampli.

Una delegació de diputats russos que eren ahir a Donetsk i Luhansk ha assegurat que les eleccions van ser "legítimes" i que haurien de ser reconegudes. La setmana passada, el ministre rus d'Afers Estrangers, Serguei Lavrov, deia que Rússia efectivament reconeixeria les eleccions de les dues repúbliques del Donbàs igual com reconeixia les d'Ucraïna. Avui mateix, el ministeri d'Afers Estrangers ha emès una nota en què "respecta l'expressió de la voluntat" dels votants del Donbàs.

Les dues repúbliques controlen una part de les províncies de Donetsk i Luhansk. L'altra zona està controlada per Ucraïna, i diumenge passat s'hi va poder votar a les eleccions parlamentàries d'aquell país. A les zones sota control de les dues repúbliques autoproclamades no es van obrir els col·legis electorals.

En el marc de Minsk

En l'única cosa en què coincideix pràcticament tothom -Rússia, Ucraïna, les dues repúbliques del Donbass, la UE i els EUA- és que la solució al conflicte ha de passar per una negociació en el marc dels acords de Minsk, signats el setembre. Però la interpretació que cadascú fa d'aquest pacte és ben diferent.

El president ucraïnès, Petró Poroixenko, ha dit que les eleccions d'ahir són "una violació clara" dels acords de Minsk. El govern d'Ucraïna entén que Donetsk i Luhansk haurien d'acceptar l'autonomia transitòria de tres anys oferta per Kíev, i negociar l'estatus definitiu dels dos territoris a partir d'aquí. La unitat d'Ucraïna queda fora de discussió, sota aquest paradigma.

En canvi, les dues repúbliques del Donbàs diuen que els acords de Minsk són tan sols una via per a encarrilar la fi de la guerra -que fins ara ha causat almenys 4.000 morts. Els líders de les repúbliques autoproclamades afirmen que en cap cas renunciaran a la seva estatalitat ni a estrènyer vincles amb Rússia, i ofereixen simplement un "espai de seguretat comuna" amb Ucraïna.