Notícia

El Tribunal Constitucional espanyol suspèn el 9-N alternatiu, el govern català diu que tira endavant

Els jutges accepten el recurs presentat pel govern espanyol per segon cop en un mes i mig · El govern català diu que "està tot preparat" per a la consulta, que aquesta es manté, i que denunciarà el govern espanyol davant del Tribunal Suprem

El Tribunal Constitucional espanyol ha suspès avui que la consulta alternativa sobre la independència que el govern de Catalunya vol fer aquest 9 de novembre. El tribunal ha acceptat el recurs presentat pel govern espanyol, cosa que implica la suspensió automàtica de totes les accions encaminades a celebrar la votació.

El president de Catalunya, Artur Mas, havia signat el 27 de setembre un decret convocant una consulta no vinculant sobre la independència. El decret va ser recorregut pel govern espanyol, i el Constitucional va suspendre la votació poc després, amb l'argument que fer-lo és anticonstitucional. El 14 d'octubre, Mas va anunciar que la consulta es faria igualment, però d'una forma alternativa per tal d'evitar el veto.

El govern espanyol ara argumenta que la consulta alternativa no és sinó una manera de saltar-se la suspensió de la votació original.

Però el govern català diu que la votació alternativa és possible donat que és un procés de participació ciutadana, i no pas un referèndum ni legal ni encobert. El portaveu del govern català, Francesc Homs, ha dit avui que "tot està a punt" per a fer aquest procés participatiu i que el govern el manté. Homs ha afegit que l'executiu català presentarà una demanda contra el govern espanyol davant del Tribunal Suprem per "atemptar contra el dret de participar, la llibertat d'expressió i la llibertat ideològica" dels ciutadans.

Unes "eleccions plebiscitàries", possible sortida de la crisi

També el 14 d'octubre Mas va dir que, independentment de si la consulta del 9 de novembre es podia fer o no, ell convocaria unes eleccions anticipades (unes "eleccions plebiscitàries", com es coneixen a Catalunya) per tal de convertir-les en un referèndum d'independència de facto. Mas va proposar llavors que tots els partits independentistes es presentessin amb una llista conjunta i un programa conjunt. Si aquesta llista obté la majoria absoluta, va dir el president, llavors el referèndum s'ha guanyat.

Però ERC i la CUP, tot i que donen suport a la convocatòria de les plebiscitàries, no volen fer cap llista conjunta amb la federació de partits de Mas, CiU, sinó que s'estimen més presentar-se per separat amb un punt comú sobre la declaració d'independència.

CiU té ara 50 diputats, ERC 21, i la CUP 3. La majoria absoluta al Parlament de Catalunya es troba als 68 diputats. Les enquestes d'opinió més recents apunten que les tres forces, per separat, podrien assolir entre 75 i 80 diputats en unes eleccions avançades.