Notícia

La UV crida els valldostans a defensar l'autogovern davant "l'agressió contínua" de l'Estat italià

El principal partit d'Aosta tem que les reformes en discussió a Itàlia condueixin a la fi de l'autonomia · Representants de partits italians demanen reduir el nombre de regions i "discutir" els estatuts especials · El president de la UV diu que és el moment "de despertar o de desaparèixer" i recorda que "l'autodeterminació" no és "un mot tabú" per al seu partit

La Unió Valldostana (UV) tem que l'autonomia especial de la Vall d'Aosta sigui suprimida en el marc de les reformes institucionals de la República Italiana i considera que els partits polítics valldostans s'haurien d'unir per a defensar l'autogovern. És, en resum, la conclusió del Congrés que el partit federalista ha celebrat aquest cap de setmana passat, on ha destacat la contundència amb què s'ha expressat el president de la UV, Ennio Pastoret (imatge esquerra; fotografia UV), qui s'ha demanat "fins quan els valldostans abaixaran el cap" davant un Estat italià "que posa en qüestió la nostra inclusió i la nostra existència".

El rerefons per a aquests crits d'alerta és la reforma del títol cinquè de la Constitució, que especifica el repartiment de competències entre estat i regions. Dins d'aquestes darreres es compten les autonomies especials, que són territoris amb un estatut d'autonomia amb més competències que els de les regions ordinàries. El govern italià vol recentralitzar alguns poders, i les autonomies especials temen que per aquesta via se'ls retallin competències.

A més, ara diverses veus demanen una reducció en el nombre de regions d'Itàlia -similar al procés que ha tingut lloc a França- que molt probablement suprimiria l'autonomia valldostana. El diputat del Partit Democràtic (PD) Emanuele Lodolini proposa "passar de 21 regions a 12", de "dos milions d'habitants cadascuna, almenys". La Vall d'Aosta té prop de 130.000 habitants.

El president del Consell Regional de la Llombardia, Raffaele Cattaneo (Nou Centredreta), defensa una reducció encara més gran: només 9 regions, en la qual la qüestió dels estatuts especials "pot ésser discutida" perquè "la seva especificitat" ara és "menys motivada". D'acord amb aquesta proposta, la Vall d'Aosta quedaria subsumida en una macroregió de l'oest, juntament amb el Piemont i la Ligúria.

"Ser autònom no significa tenir privilegis"

Contra aquest punt de vista, les conclusions del Congrés de la UV apunten que "les raons de base de la nostra autonomia i del nostre particularisme continuen residint en les nostres llengües i en l'especificitat històrica de la nostra comunitat", i asseguren que "ser autònom no significa pas tenir privilegis, sinó poder ser responsables d'exercir lliurement les pròpies funcions".

El partit federalista diu que, en un moment on "un gran nombre de partits italians afirmen voler suprimir les regions autònomes" i on existeix una "agressió contínua i progressiva de l'Estat envers les autonomies i molt especialment contra la Vall d'Aosta", cal que les forces valldostanes "superin la fragmentació política actual per a assegurar un suport més ampli a la defensa de l'autonomia".

Al Consell de la Vall (Parlament valldostà) hi ha actualment quatre partits autonomistes: UV, Stella Alpina, Unió Valldostana Progressista (UVP) i Autonomia Llibertat Participació Ecologia (ALPE).

En un discurs especialment punyent, el president de la UV, Ennio Pastoret, va acusar l'Estat italià de "posar en qüestió les regions, escanyant-les financerament", i d'haver posat les autonomies "en el punt de mira". Pastoret va dir que ara és el moment "de despertar" en defensa d'un sistema federal "o de desaparèixer". Va reiterar que la UV no pretén separar la Vall d'Aosta de la República Italiana, però també va advertir: "Per a nosaltres, la independència i l'autodeterminació dels pobles no són mots tabú", abans de saludar els processos autodeterministes a Escòcia i Catalunya.