Notícia

OUI Quebec: nova iniciativa per a reprendre el camí cap a la independència

Refundat un moviment que vol federar partits i grups independentistes en una mobilització permanent · L'organització aparca el terme 'sobirania', que troba "ambigu" · El suport al "sí" en un eventual referèndum es troba ara entre el 32% i el 34%

Són diverses les iniciatives que han aparegut al Quebec enfocades a reprendre el camí cap a la independència, després dels fracassos dels dos referèndums (1980 i 1995) i, més recentment, després de la pèrdua estrepitosa del poder per part del partit independentista per excel·lència, el Partit Quebequès. La més recent és l'aparició d'Organitzacions Unides per la Independència del Quebec (OUI Quebec), que cerca d'unificar les forces favorables a la independència.

OUI Quebec naixia, dissabte dia 6, a Mont-real. És el moviment destinat a seguir els camins traçats pel Consell de la Sobirania del Quebec, una organització que ha decidit refundar-se en aquesta nova entitat, que es proposa de federar els partits i grups independentistes i de rellançar l'acció política dintre del Quebec. El 150 militants presents a la constitució de OUI Quebec van posar de relleu que la nova iniciativa era la continuació del Consell -amb un mateix president, Gilbert Paquette.

La nova entitat es defineix com a "no partidista". Des del punt de vista terminològic deixa de costat el concepte sobirania -el més utilitzat pels partits independentistes- i assumeix el d'independència. El canvi de nom és justificat, segons els membres de Sí Quebec, perquè el mot sobirania resulta "ambigu". Ho justificava Paquette: "Hom parla de sobirania cultural, sobirania alimentària i, fins i tot, de governança sobiranista", malgrat que aquests conceptes poden designar diverses realitats. Per a més claredat, diu el líder de OUI Quebec, "utilitzarem l'apel·lació independència".

Amb aquest canvi es vol posar punt i final a una tradició inaugurada pel fundador del Moviment Sobirania-Associació (MSA), René Lévesque, el primer gran líder del Partit Quebequès, el 1967. L'MSA volia combinar dues idees: la sobirania del Quebec i una futura associació del nou estat amb la resta del Canadà.

OUI Quebec vol mobilitzar permanentment els quebequesos per a avançar cap a la independència i estendre la consciència sobre quins són els continguts i objectius d'un futur Estat quebequès. La plataforma afirma que promourà un moviment nascut de la societat civil, la qual n'ha de ser la seva ànima. En aquest sentit, OUI Quebec vol distingir-se dels partits polítics, els quals, diu el moviment refundat, han de vehicular les aspiracions del poble quebequès.

En el seu bloc setmanal, el jurista quebequès Daniel Turp explica la seva assistència a la presentació de OUI Quebec i n'esmenta el Pla Estratègic 2015-2018, que consta de cinc grans finalitats: la convergència dels independentistes, l'aprofundiment del projecte comú independentista, l'animació del debat públic sobre la independència, la mobilització pública i l'acció sobre el terreny, i finalment el finançament estable i permanent de l'acció independentista de la societat civil. Turp, bon coneixedor del procés de Catalunya, es felicita de la iniciativa quebequesa, que veu com un reflex de l'exemple que dóna la societat civil catalana organitzada. OUI Quebec, diu Turp, "pot jugar un paper determinant en el procés d'accés del Quebec a la independència".

Segons els dos darrers sondejos sobre un eventual referèndum d'independència (octubre 2014 i novembre 2014), entre el 32% i el 34% dels quebequesos diuen que votarien "sí", mentre que el suport al "no" se situa entre el 66% i el 68%. És un dels nivells més baixos de suport a la independència dels darrers anys.