Notícia

Sint Eustatius vota a favor de l'autonomia dins dels Països Baixos, però no arriba al quòrum

La participació, del 45%, queda per sota del 60% exigit per a validar el referèndum · Dos de cada tres votants volen més autogovern per a l'illa caribenya · Una altra illa, Bonaire, podria celebrar un referèndum en els anys a venir

Sint Eustatius continuarà sent un municipi especial dels Països Baixos després del referèndum d'abans-d'ahir. La majoria dels votants van donar suport a una major autonomia per a aquesta illa caribenya, però la participació no va arribar al quòrum exigit (60%) per a declarar-lo vàlid.

Els votants tenien quatre opcions a escollir: integració plena als Països Baixos, statu quo, més autonomia i independència. D'acord amb els resultats provisionals, el 64,6% dels vots van ser favorables a l'autonomia, el 32,6% per a l'statu quo, l'1,2% per a la plena integració, i el 0,4% per a la independència.

Però la participació va ser només del 45%, de forma que el resultat no es pot considerar com a vàlid.

L'associació Pro Statia, favorable a l'autonomia, diu que el referèndum envia un missatge "clar" d'insatisfacció dels ciutadans de Sint Eustatius respecte del seu estatus actual. L'entitat també argumenta que les paperetes de votació no es van distribuir correctament, cosa que hauria impedit una participació més alta.

Estats autònoms al Carib

Fins al 2010, Sint Eustatius va formar part de les Antilles Neerlandeses, un estat autònom que agrupava les illes caribenyes dels Països Baixos, excepte Aruba, que ja era autònoma individualment. Aquell any les Antilles Neerlandeses van quedar dissoltes, i les illes que en formaven part van emprendre camins diferents.

Curaçao i Sint Maarten es van convertir en estats autònoms, amb autogovern executiu i legislatiu intern. Els Països Baixos en controlen la defensa, la política exterior i en supervisen l'economia.

Sint Eustatius, Saba i Bonaire van esdevenir municipis especials dels Països Baixos.

L'illa de Bonaire també està considerant l'opció de convocar un referèndum similar al de Sint Eustatius, i durant els propers anys podria esdevenir un estat autònom, com Curaçao, Sint Maarten i Aruba.

(Imatge superior: una platja de Sint Eustatius / fotografia de Walter Hellebrand.)