Notícia

Els assiris del Kurdistan s'armen

Cinc milícies han estat creades els darrers dos anys · Al Kurdistan del Sud, una nova unitat assíria es posa sota el comandament dels peixmergues kurds · Els partits assiris reclamen l'autonomia dins de l'Iraq · Al Kurdistan Occidental, el grup assiri principal es coordina amb la milícia kurda de les YPG-YPJ

No menys de cinc milícies assíries han estat fundades els darrers dos anys al Kurdistan del Sud (Iraq) i a l'Occidental (Síria) amb l'objectiu de protegir aquest poble majoritàriament cristià dels atacs de l'extremisme islamista i, més concretament, de l'avanç de l'Estat Islàmic (EI). Els assiris, que parlen diverses llengües del grup arameu, es compten per centenars de milers al Kurdistan, i fa dècades que lluiten contra la seva assimilació -sobretot contra el nacionalisme àrab- i per la seva autonomia.

La fundació de la milícia assíria més recent s'anunciava aquesta mateixa setmana a Tel Isqof (al nord de Mosul, Kurdistan del Sud): les Forces de la Plana de Nínive (FPN), una milícia vinculada al Partit Democràtic de Bet Nahrain -una de les diverses forces polítiques assíries.

De fet, que la milícia estigui vinculada a un partit polític no és res estrany: els altres grups armats assiris també tenen vinculacions amb les seves respectives formacions polítiques. És el cas de les Unitats de Protecció de la Plana de Nínive (UPPN), basades a Alqosh i vinculades al Moviment Democràtic Assiri (ADM), que té representació al Parlament del Kurdistan del Sud.

Les dues milícies mantenen enfocaments diferents respecte del govern sud-kurd, encapçalat per Massud Barzani. Les FPN han decidit posar-se immediatament sota el comandament de les forces armades del Kurdistan del Sud, els peixmergues. Per contra, les UPPN mantenen un perfil propi i recelen del govern de Barzani. D'un costat, perquè li retreuen que l'agost de 2014, els peixmergues abandonessin precipitadament les localitats de majoria assíria davant l'avanç de l'EI. De l'altra, perquè són més proclius a pactar amb Bagdad.

Una altra milícia assíria que col·labora amb els peixmergues és Dwekh Nawsha, fundada el 2014 pel Partit Patriòtic Assiri (PPA) i basada a Sharafya, pocs quilòmetres al sud d'Alqosh. Els milicians de Dwekh Nawsha van entrar el novembre passat a una localitat assíria veïna, Baqofa, quan els peixmergues en van desallotjar els gihadistes de l'EI.

mapa_milicies_assiries

Totes aquestes localitats es troben a les planes de Nínive, una regió d'uns 4.000 quilòmetres quadrats al nord i a l'est de Mosul, a la ribera del riu Tigris. Per als assiris, es tracta del bressol del seu poble: s'hi troben les ruïnes de les antigues ciutats assíries de Nínive i Nimrud, diversos monestirs cristians i tot un grapat de localitats de majoria assíria. Els assiris no són els únics habitants de les planes: també hi ha kurds -musulmans i jazidites-, turcmans i xabaks.

Amb més o menys intensitat, tots els partits i milícies assiris reivindiquen la creació d'una regió autònoma assíria a les planes de Nínive, com a pàtria nacional assíria. Hi ha dos grans enfocaments: el primer voldria que aquesta autonomia es trobés sota protecció kurda, mentre que el segon demana un autogovern separat del Kurdistan en el marc d'un Iraq federal.

La milícia assíria del Kurdistan Occidental, amb les YPG-YPJ

Una de les organitzacions que ha saludat a la creació de l'FPN és el Consell Militar Siríac (MFS, sigles en neoarameu), la milícia dels assiris del Kurdistan Occidental. Precisament ahir es complien dos anys de la fundació de l'MFS. En aquest període, la milícia ha defensat Cizîrê -el més oriental i extens dels cantons autònoms del Kurdistan Occidental- dels atacs de l'Estat Islàmic juntament amb les forces kurdes de les YPG-YPJ. El cantó de Cizîrê -al qual els assiris es refereixen amb el nom de Gozarto- té una vicepresidència reservada als assiris, i la seva llengua hi ha estat declarada oficial, juntament amb el kurd i l'àrab.

L'aliança entre les YPG-YPJ i l'MFS ha fet que la milícia assíria també estigui participant, des de fa algunes setmanes, en l'alliberament de la comarca jazidita de Sinjar, al Kurdistan del Sud. L'agost de 2014, l'EI va dur a terme una ofensiva contra Sinjar i va posar setge a la muntanya homònima, on es van refugiar milers de jazidites. El desembre passat, una ofensiva conjunta dels peixmergues, de les milícies jazidites i de les YPG-YPJ van permetre de trencar el setge. Les forces kurdes i els gihadistes combaten ara pel control de la ciutat de Sinjar.

L'MFS justifica la seva implicació en l'operació en el fet que "tota la gent que viu a la regió té el dret de defensar-se contra l'extremisme".

Encara al Kurdistan Occidental existeix una segona milícia assíria, el Sootoro (no confondre-la amb el Sutoro, una policia vinculada a l'MFS). El Sootoro va ser creat el 2013 i està aliada amb l'exèrcit sirià de Bashar al-Assad, que manté presència a Qamislo, la capital del cantó de Cizîrê. La milícia diu que la seva existència respon a la necessitat de defensar els barris assiris de la ciutat, on també operen les YPG-YPJ i l'MFS.

(Imatge superior: una acadèmia militar de l'MFS / fotografia: MFS.)