Notícia

Els tàmils fan fora del poder el president de Sri Lanka

Mahinda Rajapaksa perd les eleccions per menys de quatre punts percentuals · El vot massiu tàmil al candidat opositor, clau per a explicar el resultat · L'Aliança Nacional Tàmil havia fet una crida a votar contra Rajapaksa, a qui acusen d'antitàmil

Els vots del poble tàmil han estat claus perquè el fins ara president de Sri Lanka, Mahinda Rajapaksa, hagi perdut la presidència d'aquest país asiàtic a les presidencials celebrades dijous passat. Rajapaksa, amb el 47,6% dels vots totals al país, ha estat derrotat pel candidat de l'oposició, Maithripala Sirisena, que ha sumat el 51,3% dels sufragis.

Els tàmils formen el 15% de la població de Sri Lanka, en un país de majoria ètnica singalesa (75%). Tant Rajapaksa com Sirisena són singalesos. Però el principal partit tàmil, l'Aliança Nacional Tàmil (ANT), tenia clar que la seva comunitat havia de votar massivament contra Rajapaksa, i així ho va demanar.

A la zona nord-oriental (Tamil Eelam) i a la zona central (Nuwara Eliya), ambdues de majoria tàmil, Sirisena ha assolit suports d'entre el 60% i el 80%, força per sobre del 51% a escala estatal. És el cas del districte de Jaffna, on pràcticament tota la població és tàmil: Sirisena s'hi ha endut el 74% dels vots.

La diferència total de vots entre Sirisena i Rajapaksa als districtes de majoria tàmil de Jaffna, Vanni, Batticaloa i Nuwara Eliya (570.000) ha estat superior a la diferència total de vots entre els dos candidats al conjunt del país (450.000). Dit d'una altra manera: si les àrees de majoria tàmil no haguessin votat, Rajapaksa hauria guanyat les eleccions.

L'ANT li ha recordat a Sirisena que ara n'espera una política més favorable al poble tàmil, incloent-hi una "resolució honorable de la qüestió nacional". El partit tàmil defensa un model federal per a Sri Lanka en el qual el Tamil Eelam tingui competències legislatives, fiscals i educatives, entre d'altres.

El partit tàmil tindrà molta feina a fer per a convèncer Sirisena, que de fet, és un antic membre del govern de Rajapaksa que va dimitir perquè considerava que el ja expresident estava seguint una deriva autocràtica. El programa electoral de Sirisena no inclou mesures sobre la descentralització o el federalisme, i centra el capítol constitucional en les promeses sobre una major democratització i transparència i la lluita contra la corrupció.

Almenys 40.000 civils morts el 2009

Rajapaksa va ser el president que va liderar l'ofensiva de 2009 contra els Tigres Tàmils, la guerrilla que lluitava per la independència del Tamil Eelam des de 1983. La fase final del conflicte va provocar milers de morts (entre els quals 40.000 civils, segons les Nacions Unides) i centenars de milers de desplaçats. Rajapaksa es va negar a investigar les acusacions de crims de guerra contra el seu exèrcit. Entitats com Human Rights han documentat casos de violència sexual contra les dones tàmils per part dels soldats de Sri Lanka. Milers de tàmils encara no han pogut tornar a casa seva.

(Fotografia: ciutadans de Sri Lanka escolten Sirisena després de la seva victòria / imatge d'Indi Samarajiva.)