Notícia

Les consultes sobre la reunificació de Bretanya s'estenen a dos municipis més aquest febrer

Els referèndums populars es faran a Saoudan i Langoed · Dibab treballa per a organitzar una tercera onada amb més municipis · El moviment reclama que el Loira Atlàntic pugui recuperar la seva unitat amb la resta de Bretanya

La coordinadora de les consultes sobre la reunificació de Bretanya (Dibab) organitzarà dues noves votacions aquest 8 de febrer, després de la primera experiència al poble de Sant-Widel-Skovrid el 30 de novembre passat. Les localitats que podran expressar el seu parer sobre la unió del Loira Atlàntic amb la resta de Bretanya seran Saoudan (Soudan en francès, 2.000 habitants) i Langoed (Langouët, 600).

Per a aquesta segona jornada de votacions, Dibab voldria haver sumat més municipis, però la plataforma apunta que "la proximitat de les eleccions departamentals" podria haver influït en contra.

No obstant això, Dibab continuarà fent reunions públiques per a explicar el procés de les consultes i organitzar una tercera onada amb més municipis. Aquesta mateixa setmana n'hi ha una de convocada a Sant-Ervlan (Saint-Herblain), que si acabés fructificant en una votació suposaria un salt qualitatiu molt destacable, perquè es tracta d'un municipi de 43.000 habitants.

Les consultes són organitzades per comitès populars sota el paraigua de Dibab. Amb un model similar al de les votacions catalanes sobre la independència, no estan finançades ni organitzades per cap instància oficial.

La primera consulta va atènyer el 20% de participació

La consulta de Sant-Widel-Skovrid va tancar-se amb un 20% de participació i un 75% de vots favorables a la reunificació de Bretanya. De les persones que van votar "sí", un 80% també van donar suport a la creació d'una Assemblea de Bretanya.

La reunificació és una reivindicació central del moviment bretonista. El 1941, el departament del Loira Atlàntic (capital Nantes) va ser separat de Bretanya per ordre del règim col·laboracionista de Vichy. El moviment proreunificació demanava que la reforma del mapa territorial francès, aprovada el 2014, tingués en compte aquest dossier. Però l'Assemblea Nacional francès va rebutjar-ho.

(Imatge: la votació de Sant-Widel-Skovrid / fotografia: Dibab.)