Notícia

Netanyahu guanya, els partits àrabs aconsegueixen el millor resultat de la seva història

La Llista Unida suma l'11% dels vots i esdevé tercera força a la Knesset · El líder del Likud promet en campanya que no permetrà la creació d'un Estat palestí · Els palestins anuncien que “intensificaran” la seva acció diplomàtica per a tenir un estat propi

Els partits àrabs d'Israel van aconseguir ahir el millor resultat de la seva història en unes eleccions legislatives israelianes: gairebé l'11% dels vots i 14 diputats, cosa que converteix la seva Llista Unida en tercera força al Parlament d'Israel, la Knesset. Però aquest ascens amb molta probabilitat no impedirà que l'actual primer ministre, el conservador Biniamin Netanyahu, governi una altra legislatura: contra pronòstic, el seu partit, el Likud, ha guanyat les eleccions amb el 23,3% dels vots i 30 diputats.

Les enquestes dels darrers dies donaven com a guanyador el cap de llista de la Unió Sionista (centreesquerra), Isaac Herzog, que a l'hora de la veritat s'ha quedat amb el 18,7% dels vots i 24 diputats. La Llista Unida dels àrabs havia dit que faria tot el possible perquè Netanyahu no repetís com a primer ministre, de forma que implícitament anunciava el seu suport -extern- a Herzog.

Però la victòria de Netanyahu ha estat clara i ara el president israelià, Reuven Rivlin, li encomanarà la formació d'un nou govern, que el primer ministre s'ha encarregat de recordar, durant la campanya electoral, que no permetrà la creació d'un Estat palestí perquè si Israel es retirés de Cisjordània, aquest territori seria ocupat "per l'islam radical". Netanyahu ha insistit que la seva promesa de 2009 de reconèixer un "Estat palestí desmilitaritzat" ja no és vigent per causa de la situació que es viu al Pròxim Orient actualment.

La majoria absoluta a Israel està als 61 escons, i per tant el Likud necessitarà cercar el suport d'almenys 31 diputats més. Al partit de Netanyahu li caldrà sumar, per exemple, el centrista Kulanu, nou partit fundat per l'exministre del Likud Moshe Kalon i que ha aconseguit 10 escons. Altres socis potencials són les forces conservadores religioses: La Casa Jueva, amb 8 escons, Shas, amb 7, i Judaisme de la Torà, també amb 7. Potser també podria sumar-hi la conservadora Yisrael Beitenu (6 escons), malgrat els enfrontaments que el seu líder, Avigdor Lieberman, ha mantingut amb Netanyahu.

Una opció alternativa seria que el Likud arribés a un acord de gran coalició amb la Unió Sionista. Herzog no ho ha descartat explícitament, però alguns diputats de la formació sí que ho han fet aquest matí. En tot cas, aquesta seria l'opció preferida pel president Rivlin.

Per a Herzog, l'única opció d'encapçalar govern seria que Netanyahu fracassés en les converses que mantindrà a partir d'avui i que la Unió Sionista aconseguís reunir una coalició -improbable- formada per la Llista Unida, Kulanu, el centrista Yesh Atid (11 escons) i l'esquerrà Meretz (4).

L'OAP "intensificarà" esforços per a tenir un estat

El cap negociador de l'Organització per a l'Alliberament de Palestina (OAP), Saeb Erekat, ha dit que, a la vista dels resultats, als palestins no els queda altra solució que "intensificar" els seus esforços diplomàtics per tal d'aconseguir un Estat palestí al marge d'un acord amb Israel. Alts càrrecs de l'Autoritat Palestina citats per Haaretzhan afegit que aquesta estratègia palestina serà més efectiva si Netanyahu forma un govern molt escorat a la dreta.

Els darrers anys, els palestins han aconseguit algunes victòries diplomàtiques. El 2012 Palestina va ser admesa com a estat observador de l'ONU. El 2014, l'Estat palestí va ser reconegut per Suècia, una fita dins de la UE. Però en un escenari de moviments unilaterals, el naixement d'un Estat palestí viable i real a Cisjordània i Gaza dependrà en tot cas de la voluntat d'Israel d'abandonar els territoris ocupats i permetre la constitució d'aquest estat.

(Imatge: Biniamin Netanyahu / fotografia: Ambaixada dels EUA a Tel Aviv.)