Notícia

Birmània, un pas més a prop de la pau després de 65 anys de conflicte

Els grups politicomilitars dels pobles sense estat i el govern presenten un preacord, que s'hauria de ratificar properament · El procés podria desembocar en el desarmament dels grups i en la conversió de Birmània en un estat federal

L'equip negociador del govern de Birmània (UPWC) i una aliança de 16 grups politicomilitars dels diversos pobles sense estat d'aquell país asiàtic van presentar ahir un preacord per a posar punt i final a una sèrie de conflictes armats originats a la dècada de 1960. El procés actual, si avança com es preveu, podria desembocar en l'establiment d'un sistema federal per a Birmània i el desarmament dels grups armats dels pobles sense estat.

Les guerrilles estan coordinades en el Comitè de Coordinació Nacional de l'Alto el foc (NCCT, sigles en anglès), que negocia des del final de 2013 amb el govern en nom dels diferents grups armats. Entre els més destacats hi ha la Unió Nacional Karen (KNU), l'Organització per la Independència de Katxin (KIO) i el Partit Progressista Nacional Karenni (KNPP).

Durant el 2014 es van produir diversos avenços en les converses. Un dels més significatius va ser un principi d'acord sobre la implementació d'un sistema federal a Birmània, els detalls del qual s'hauran de debatre en negociacions polítiques futures, incloent-hi qui es beneficiarà de l'explotació dels recursos naturals de cada territori.

El país, fins ara, es regeix a través d'un sistema unitari centralitzat, on hi ha set estats nominalment autònoms per a cadascun dels pobles sense estat principals (al mapa en colors vermellosos i marronosos) i set regions per al poble dominant, els bamars (al mapa en color groc).

Serà en aquestes converses futures que també s'haurà de pactar com es procedeix al desarmament de les guerrilles i a la seva integració al futur exèrcit federal birmà.

L'acord presentat ahir ha de ser revisat pels líders dels grups politicomilitars i, posteriorment, ratificat. Si és així, serà "l'acord d'alto el foc més ampli de la història" de Birmània, segons paraules de Michael Vatikiotis, director regional del Centre per al Diàleg Humanitari.

Un estat multiètnic sota dècades de dictadura

Birmània es va independitzar del Regne Unit el 1948. Diverses guerrilles es van formar entre aquell moment i l'inici de la dècada de 1960, a causa de la percepció que els grups no bamars eren exclosos del govern. El 1962, a més, el general Ne Win va fer un cop d'estat i va posar el país sota una dictadura militar. El 2008 va iniciar-se, a iniciativa del govern birmà, un procés de transició cap a la democràcia que encara no ha acabat. Està previst que Birmània celebri eleccions multipartidistes la tardor d'enguany.